Békés megye hírek

Bírósági ünököket választottak

Bírósági ünököket választottak

Nem régiben a Megyeházán került sor a Békés megyei Bírósághoz megválasztott ülnökök megbízóleveleinek átadására és eskütételére. Az állampolgárok közül kikerült nem hivatásos bírákat most a Békés Megyei Cigány Kisebbségi és a Román Kisebbségi Önkormányzat tagjai közül választották ki, így biztosítva azt, hogy minden népcsoport képviseltesse magát a tárgyalásokon.

Múlt héten mintegy 67 új bírósági ülnök vette át megbízólevelét és tette le esküjét az önkormányzat dísztermében. Először Farkas Zoltán a képviselőtestület elnöke adta át 30 megyei ülnök megbízólevelét, majd a szlovák és cigány kisebbségi önkormányzatok vezetői -Dr. Csicsely Ilona és Farkas Gyula -nyújtották át egy-egy fő kisebbségi ülnök megbízólevelét. A sort pedig Békéscsaba polgármestere zárta a városi ülnökök megbízóleveleinek átadásával. Ezután az eskütétel következett.A bírósági ülnökök tulajdonképpen nem hivatásos bírák, hanem olyan állampolgárok, akiket különféle közösségek jelölnek maguk közül, és elsősorban települési önkormányzatok választanak meg. A jelölésnél fontos szempont volt, hogy a társadalom széles rétegeiből kerüljenek ki az ülnökök, felekezetre való tekintettel, hogy minden népcsoport képviseltesse magát.

Például a gyermek elhelyezési perek során nagyon fontos, hogy egy objektív kívülálló is ítéletet alkothat.

 

 

Vagyis a rendszer jól működik, hiszen a megválasztott ülnökök a bíróság segítésének szellemében fognak eljárni. A jelöltek fele egyébként már volt ülnök, így begyakorolhatta az eljárás rendet.           

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet- forrás csaba tv

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Bírósági ülnököket választottak