Békés megye hírek

Bemutatkozott a Harruckern gyöngyszeme, Elek

Bemutatkozott a Harruckern gyöngyszeme, Elek

Rendkívül igényes, sokszínű, és a várakozásokat is felülmúló szakmai nappal mutatta be a Harruckern János Közoktatási Intézmény eleki telephelye, hogy miért tartják az iskolakomplexum gyöngyszemének a Békés megyei iskolát.

Október 21-én, kedden a szakmai nap keretén belül a város legjelentősebb politikusai, sőt, még a megye vezetői is kíváncsiak voltak az eleki intézmény bemutatójára. Tiszteletét tette Domokos László Békés Megye Közgyűlésének elnöke, aki egyben a nap fővédnöke is volt. Eljött a rendezvényre Tolnai Péter, Békés Megye Nemzeti és Etnikai, Kisebbségi, Vallásügyi és Ifjúsági bizottságának elnöke, megjelent dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Simon Mihály az iskola korábbi igazgatója, valamint a megyeháza részéről Czégény Gyula, a Békés Megye Önkormányzat Szakmai Felügyeleti Osztályának vezetője is. Az ünnepélyes nyitóbeszédek után birtokba vették az általános iskolások a korszerűen felújított, megóvott és ízlésesen feldíszített épületet. Több mint 400 diák érkezett külön buszokkal, a környék számos településéről: Gyula, Mezőhegyes, Magyarbánhegyes, Sarkad, Kötegyán, Méhkerék, Okány, Kevermes és még több helység tanulói és pedagógusai is kíváncsiak voltak a rendezvényre. A szakmai napon az előzőekhez hasonlóan a Harruckern valamennyi telephelye bemutatott jó néhány választható szakmát. Elek a hagyományaihoz hűen a kereskedelemre és vendéglátásra helyezte a hangsúlyt. A felszolgálók, szakácsok, bolti eladók mellett a vadgazdálkodási technikusok is bemutatkoztak, akik a fegyverek és vadpreparátumok mellett szimulációs játékot is hoztak, s aki akarta, próbára tehette lövészeti tudományát. A vadászat szerelmesei közül is kitűnt Magyarhomorog 16 általános iskolása és igazgatójuk, akik kifejezetten a vadgazdálkodás iránt érdeklődtek, s örömmel fogadták a lövészjátékot.

 

A Harruckern szakmai napjáról készült felvétel itt tekinthető meg:

 

 

Az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai kiállításán, a HOVENTA-n egyéniben és csapatban is diadalmaskodó, „aranycsapat” tagjai is kitettek magukért. Mint ismert: az október elején megtartott Culinary Expo elnevezésű gasztronómiai kiállításon és versenyen a Harruckern csapata lett a legeredményesebb. A mind egyéniben, mind csapatban aranyéremmel büszkélkedő válogatottnak Schreyer Józsefné a csapatkapitánya, a felkészítő tanárok: Ambrus György aranyérmes olimpiai bajnok mesterszakács, az Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei elnöke Nyári János executive chef, a Fiume Főszakácsa, Zemó László pék-cukrász szakoktató, továbbá Kőfalvi Éva és Tóth József a felszolgálók szakoktatói. Az aranycsapat tagjai pedig: Valyuch Pál és Varjú Imre és Dávid Anna, Magyar Bajnoki Aranyérmes felszolgálók, Nagy Mihály és Kiss Ferenc egyéni aranyérmes cukrászok, Plombás Roland, Fank János és Hőgyes László szakácsok.  Az ifjú mesterek ezúttal a Harruckern kedvencét készítették el, ami grillezett zöldségágyon csirkemell és füstöltsonka kompozíciója. A cukrászoktól az aranyéremmel jutalmazott süteményt készítették el, ami az elnevezés szerint „kávé esszenciával ízesített desszert-szelet, bársonyos sárgakrém ölelésében”. Az aranyérmes bajnok tanulókat számos általános iskolás is közrefogta, és kérdésekkel halmozta el.

Ugyancsak kitettek magukért az orosháziak is, a részlegüknél igencsak serénykedtek a fodrászlányok, akik a szárítás-fésülés mellett egynéhány hajat is levágtak. Az udvaron pedig Szabadkígyós pék-cukrászainak finomságait kóstolhattuk, s felvonultak többek között a bútorasztalosok és épületasztalosok Gyuláról, valamint a mezőhegyesi telephely lótartói is felvilágosítást adtak.

A szakmai nap egyik fénypontjaként az iskola falára felhelyezték a „Megye Intézménye” táblácskát. A táblát Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke avatta fel, Zámbó András, a Harruckern igazgatója, valamint Singer Ferenc telephelyvezető jelenlétében. Az érdeklődő igazgatók és pedagógusok szakmai fórumokon vehettek részt, amelyeket Czégény Gyula osztályvezető, valamint Kertész Miklós, a Harruckern szakmai vezető-helyettese tartott a beiskolázási szokásokról, továbbá a szakmai és kereskedelmi képzés jelentőségéről.

A megyejárás 43. állomásaként Elekre érkezett az „Otthonunk Békés megye” elnevezésű rendezvénysorozat. A nemzetiségek városának is nevezett Eleken Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg, az eseményt, a házigazda Pluhár László polgármester üdvözlő szavai mellett. A megyejáráson részt vett dr. Perjési Klára, Gyula polgármestere, valamint meghívást kapott Zámbó András, a Harruckern vezetője is.  Az ünnepség egyik visszatérő elemeként kézjegyét hagyta a megye térképénél Bálint Józsefné, Ecsegfalva polgármestere is, a megyejárás következő, 44. helyszínének házigazdája. A rendezvény keretein belül a kulturális műsorok mellett soron kívüli testületi ülést is tartottak.