Békés megye hírek

Békési hangulat a paksi erőműnek - Adomány-díjat kapott a cég

Békési hangulat a paksi erőműnek - Adomány-díjat kapott a cég

A Paksi Atomerőmű Zrt. a múlt évben 5,7 millió forinttal támogatta a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar munkáját, mecénás tevékenységét a fenntartó megyei önkormányzat Adomány-díjjal jutalmazta január 21-én. Az elismerést Farkas Zoltán elnök a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen, Szarvason adta át a cég kommunikációs igazgatójának.

A Békés Megyei Önkormányzat minden évben ünnepi programsorral rója le tiszteletét a magyar kultúra napján, alkalomról alkalomra más helyszínen. Így tavalyelőtt Orosháza, tavaly Békés, ezúttal pedig a szarvasi Vajda Péter művelődési központ színházterme adott otthont a rendezvénynek. Mivel ezt a napot országszerte annak tiszteletére ünnepeljük, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én írta meg a Himnuszt, így természetesen nemzeti énekünk elszavalásával kezdődött az idei, január 21-ei esemény. Józsa Mihály színművész előadását Juhász Kálmán népzenész produkciója követte, majd Farkas Zoltán kapott szót.

Juhász Kálmán népzenész

 Az előtérben Korbely István Békési hangulat című alkotása

A megyei közgyűlés elnöke a megjelentek köszöntése után kellemes kötelességének tett eleget: a megyei önkormányzat közel húsz esztendeje adja át ebben az időszakban az Adomány-díjat valamely a kultúrát támogató piaci szereplőnek. Így az elmúlt években Pákh Imre műgyűjtő, Szemenkár Mátyás, a Szemimpex Kiadó vezetője és tulajdonosa, Rázga József karnagy (2007), Nagy Mihály László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezetének elnöke, a Békés Megyei Hírlapot kiadó Népújság Kft. (2008), a Bora Kft. tulajdonosa, Bora Imre (2009), illetve a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központja (2010) vehetett át a mecénás tevékenységükért, társadalmi szerepvállalásukért köszönetül adott festményt.

Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke, Mittler István, a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és Závogyán Magdolna, a Békés Megyei Önkormányzat kulturális referense

A Paksi Atomerőmű Zrt. kapta meg az idei Adomány-díjat

A kitüntetettekre javaslatot a megyei fenntartású kulturális intézmények, valamint a megye közművelődési feladatellátásban részt vevő partnerei tehettek, és 2011-ben, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar nominálásának révén, a Paksi Atomerőmű Zrt. kapta meg a díjat. Korbely István szarvasi festőművész beszédes című, Békési hangulat nevet viselő alkotását a vállalat annak elismeréseként kapta, hogy 2010-ben összesen 5,7 millió forinttal támogatta a Carmina Burana-hangversenyét decemberben cd-n és dvd-n felelevenítő, több mint ötven éves múltra visszatekintő együttest.

A képet és díjat Farkas Zoltán Mittler István kommunikációs igazgatónak nyújthatta át, aki elmondta: az erőmű a jövőben is támogatni szeretné a Békés megyei szimfonikusok munkáját. A komolyzenei formáció vonósnégyese ízelítőt is adott ezen az esten, és Bartók, illetve Weiner egy-egy alkotásából adott elő részleteket.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar vonósnégyese

Az együttes Bartók, illetve Weiner egy-egy alkotásából adott elő részleteket

Ezután ismét a népzenének jutott külön műsorrész a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen. A Gyökereink címet viselő folklórműsorban Csasztvanné Vass Edit, a Népművészet Ifjú Mestere, a SZÁMK Chován Kálmán Művészeti Alapiskola Gyermek és Ifjúsági Csoportja, és a Tessedik Táncegyüttes közreműködtek, a Fix-Stimm zenekar kíséretével.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Békési hangulat a paksi erőműnek - Adomány-díjat kapott a cég