Békés megye hírek

Békéscsabára érkezett a Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozata

Békéscsabára érkezett a Széchenyi Programiroda tavaszi konferenciasorozata
Makó és Kecskemét után pénteken, Békéscsabán folytatódott a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tavaszi konferenciasorozata, melyet Farkas Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke nyitott meg.
A megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy míg a tavaly őszi konferencián előadóként még a területfejlesztést megalapozó program I. kötetén, a Helyzetelemzésen dolgozott a megyei önkormányzat, addig mostanra már elkészült a II. kötet, maga a program, mely mindenki számára hozzáférhető.

Farkas Zoltán a Békés Megyei Közgyűlés elnöke mondott köszöntőt a konferencián


Az elnök megnyitójában méltatta az ilyen és ehhez hasonló alkalmakat, melyek közelebb hozzák a fejlesztéspolitikát az emberekhez. Mint elmondta a Békés Megyei Önkormányzat szorosan együttműködve az Új Széchenyi Programirodákkal és a minisztériumokkal azon dolgozik, hogy a következő, 2014-2020-as fejlesztési időszakban a források felhasználása mind hatékonyabb legyen, mely remélhetőleg Békés megyében is megteremti a fenntartható fejlődés alapjait.

Dankó Béla, Kondoros polgármester egy kistelepülés szemszögéből beszélt a fejlesztéspolitika eredményeiről


Dankó Béla, Kondoros nagyközség polgármestere előadásában egy kistelepülés szemszögéből közelítette meg a fejlesztéspolitikai célokat és eredményeket ezen belül is három alapelvet. Így elsőként a helyi adottságokat. Másodikként említette a települési igényeket, azaz a helyi lakosok, vállalkozók, intézmények és civilek igényeit. Harmadikként pedig az aktuális pályázatok körét, hiszen ez alapjaiban határozza meg a fejlesztés lehetőségeit. Jelenleg Kondoroson folyamatban lévő beruházások összege 1 milliárd 846 millió Ft. A lovas és betyárvilág hagyományait őrző településről igazán elmondható, hogy itt a hagyományok megőrzése és ápolása, valamint a fejlődés és fejlesztés kiegészítik és erősítik egymást.
A konferencián az érdeklődők tájékoztatást kaptak az Új Széchenyi Terv jelenleg elérhető pályázati kiírásairól.