Békés megye hírek

Békéscsabán ismertette Domokos László az új számvevőszéki törvényt

Békéscsabán ismertette Domokos László az új számvevőszéki törvényt

Békéscsabára látogatott Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK), valamint a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) meghívására. A szervezetek június 21-i ülésein szó esett a napokban elfogadott új számvevőszéki törvényről, valamint az ÁSZ felépítéséről és tevékenységéről. A megújult törvényi szabályozásról szólva az elnök kiemelte: általa egy jogkörében megerősített, független intézmény jött létre, melynek egyik fő célja, hogy az ellenőrzéseknek mindig legyen következménye.

Nem fordult még elő a BMKIK történetében, hogy mindössze egyszeri levélváltás és egy személyes egyeztetetést követően országos szakmai vezetőt sikerüljön meghívni az iparkamara ülésére, hangsúlyozta Hódsági Tamás a szervezet elnöke. Domokos László ugyanis elfogadta a felkérést, majd az ülésen megtartott előadásában ismertette a jelenlévőknek a megújuló ÁSZ felépítését, valamint - egy nappal annak elfogadása után - aktuális témaként az új számvevőszéki törvény legfontosabb változtatásait.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Szigorúbbá válnak az ÁSZ ellenőrzések 

 

Domokos László az új alkotmány elfogadását követő első sarkalatos törvényről elmondta, hogy az három területen biztosít komoly megújulást: a számvevőszék jogkörének bővülése, a szervezet függetlenségének biztosítása, továbbá az átláthatóság területein. A jogszabályban megfogalmazottak szerint szigorúbbá válnak az ÁSZ ellenőrzések is, a kontroll megtagadása esetén pedig akár három év szabadságvesztés is kiszabható. A jogszabály azt is kimondja, hogy az ellenőrzött szervezetnek kötelessége együttműködni a számvevőkkel, azok rendelkezésére kell bocsátani az összes szükséges dokumentumot, és meg kell adniuk az ellenőrzéshez szükséges tájékoztatást.

 

Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Az Állami Számvevőszék összes jelentésének nyilvánosnak kell legyen 

 

- Eddig a számvevőszéki ellenőrzéseknek soha nem volt következménye, előnynek számított, ha valaki nem működött velünk együtt, a törvénymódosítás előtt pedig az is megszokottá vált, hogy a javaslatainkat nem hajtották végre, hangsúlyozta az elnök, majd hozzátette: az új törvénynek legfőbb célja, hogy az ellenőrzéseknek minden esetben legyen következménye. Domokos László arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvény kiemelt helyen kezeli az átláthatóság kérdését és rögzíti, hogy az Állami Számvevőszék összes jelentése nyilvános legyen. - Ez biztosítja, hogy az ellenőrzések a nyilvánosság számára megismerhetők legyenek, így is hozzájárulva a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodáshoz - hangsúlyozta az elnök.

 

Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete

Az Állami Számvevőszék ellenőrzési gyakorlata is megújul 

 

Az előadásból kiderült, hogy a törvényi megújulás mellett az Állami Számvevőszék ellenőrzési gyakorlata is megújul. Korábban ugyanis a számvevőszék csak átfogó ellenőrzéseket végzett, azonban most egy olyan programmal ált elő, amelynek elsődleges célja, hogy az ellenőrzötteknek jó példákat mutasson és segítséget nyújtson. Domokos László szerint az ÁSZ egyik nagy kihívása lesz az elkövetkezendő években, hogy az ellenőrzött szervezeteknél minden esetben próbálja meg elérni, hogy ésszerűen költsék el a közpénzt.

 

Előadásában a számvevőszéki elnök a január 1-én életbe lépő új alkotmányról is ejtett néhány szót. Véleménye szerint a megújított alaptörvény egy gazdaságpolitikai tabut tör le, ugyanis meghatározza, hogy az államadósságot 50 százalékra kell csökkenteni. - Ennek érdekében olyan költségvetést kell elfogadni, amely folyamatosan csökkenti az államadósságot, - hangsúlyozta Domokos László, majd hozzátette: a korábbival ellentétben most egy gazdasági versenyt támogató alkotmány jött létre, amely azt is lehetővé teszi, hogy egyensúlyba kerüljenek a jogok és kötelezettségek.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke

Az ÁSZ elsődleges célja, hogy az ellenőrzötteknek jó példákat mutasson

 

Az büdzséről szóló témakör kiegészítéseként a Költségvetési Tanács megújult szerepéről is szó esett, mely jelenleg a Magyar Nemzeti Bank és az ÁSZ elnökéből, illetve egy, a köztársasági elnök által kinevezett tagból - az elnökből - áll. Mint a tájékoztatóból kiderült, a grémiumnak saját hivatala nincs, a korábbiakkal ellentétben állami támogatást nem kap, a költségvetési kérdésekben pedig az eddigi véleményezési jog helyett vétójoga van. Domokos László a témával kapcsolatosan kiemelte, hogy a tanácsnak a jövő évi büdzsével kapcsolatosan arról kell döntenie, hogy az megfelel-e az alkotmányban előírtaknak, azaz adósságcsökkentő-e a költségvetés. - 2011-ben a grémium a parlamenti benyújtás előtt egyszer visszaküldheti a kormánynak a költségvetési tervezetre vonatkozó véleményét, és újabb tervezet elkészítésére kötelezheti a kormányzatot, a második tervezetnél azonban már erre nem lesz lehetősége. 2012 után azonban a Tanács beleegyezése nélkül már nem lehet elfogadni a költségvetést - szögezte le Domokos László.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Békéscsabán ismertette Domokos László az új számvevőszéki törvényt