Békés megye hírek

Békéscsabaiak szállították a válogatott érmeit - ezüst- és bronzérem az U23-as atlétikai Eb-ről

Békéscsabaiak szállították a válogatott érmeit - ezüst- és bronzérem az U23-as atlétikai Eb-ről

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club versenyzői kiemelkedő eredményeket értek el a hétvégi ostravai U23-as atlétikai Európa-bajnokságon. A tizenkilenc fős magyar válogatott mindkét érmét a Békés megyei klub atlétái gyűjtötték be. Baji Balázs fantasztikus versenyzéssel, mindössze két századdal lemaradva másodikként ért célba a 110 méteres gátfutásban, míg Márton Anita diszkoszvetésben "dobta" fel magát a dobogó harmadik fokára.

- Ennél jobban nem is sikerülhetett volna Balázs számára az utánpótlás Európa-bajnokság. Fantasztikus egyéni és korosztályos országos csúcsokat ért el. Az utánpótlás országos rekord megdöntése valószínűleg nehéz feladat elé állítja majd az utána következő korosztályokat - fogalmazott Tóth Sándor klubelnök a versenyzők hazaérkezését követően. Hozzátette, Baji Balázs 13,58 másodperces eredményével a világbajnokságra is kvalifikálta magát, illetve az  olimpiai "B" szintet is teljesítette, így az utánpótlás korú versenyző a Gyulai István Emlékverseny és az országos bajnokság után augusztus közepén az Universiádén, majd augusztus végén a dél-koreai világbajnokságon is részt vehet. Tóth Sándor azt is elmondta, a szakmai vezetés számára is meglepetés volt Baji Balázs időeredménye, de bízik benne, hogy a következő versenyeken ezt is túlszárnyalhatja. A mesteredző azt is elárulta, Balázs a klub eddigi támogatását a döntő után sms-ben köszönte meg, amely így szólt: "Én köszönöm a sok támogatást és szeretetet, amit a klubomtól kapok. Így öröm hazavinni a jó eredményeket."

Piros-fehér-zöldben Baji Balázs, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club sportolója

Balázs, mindössze két századdal lemaradva, másodikként ért célba

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club másik érmes helyezését Márton Anita érte el, aki a gyengébbnek tartott versenyszámában, a diszkoszvetésben állhatott a dobogó harmadik fokára. A klub dobóatlétája az első, csütörtöki napon kvalifikálta magát a diszkoszvetés pénteki döntőjébe, majd a döntő napján délelőtt a súlylökés selejtezőjéből is továbbjutott. Ezután elég zsúfolttá volt Anita délutáni programja, hiszen 15 óra 30 perctől kezdődött a diszkoszvetés döntője, majd ennek befejezését követően egy óra múlva a súlylökés fináléja következett. "Kicsit zsúfolt volt Anita pénteki napja az Európa-bajnokságon, és ez volt az egyik oka, hogy a diszkoszvetés harmadik helye után az erősebb számában, súlylökésben lemaradt a dobogóról. Természetesen az ötödik helynek is nagyon örülünk. A bronzérem ellenére sem fektetünk a későbbiekben nagyobb hangsúlyt a diszkoszvetésre, Márton Anita fő száma továbbra is a súlylökés, hiszen ebben a számban már rendelkezik az olimpiai részvételhez szükséges eredménnyel" -  jelentette ki Tóth Sándor.

Márton Anita, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club sportolója

Anita diszkoszvetésben a dobogó harmadik fokára állhatott

Az utánpótlás Európa-bajnokság után Baji Balázs így összegezte az elődöntő, majd döntő történéseit: „Az a futás számomra igazán meglepetés volt, mert előtte - érdekes módon - nem éreztem fizikálisan tökéletesnek magam. Mégis, amikor ellőtték, megváltozott a világ, és jöttek a gátak. Annak ellenére, hogy hibáztam a közepénél, sikerült megnyernem az elődöntő futamot. A döntőt - úgy érzem - jól megcsináltam. Számomra ma első volt a helyezés, a dobogó. Már sokat álmodtam erről. A célban egy pillanatig azt hittem, hogy első vagyok - végül csak pár század lett a különbség. Számomra ez csodálatos eredmény."

Baji Balázs, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club sportolója

13,58 másodperces eredményével Balázs az  olimpiai "B" szintet is teljesítette

Márton Anita - bár egy harmadik és egy ötödik helyezéssel térhetett haza - felemás érzésekkel értékelte az Európa-bajnoki szereplését: „Az utazás napjáig nem döntöttünk, hogy diszkoszvetésben és súlylökésben, vagy csak utóbbiban vállalom az esetleges döntős szereplést. Végül én döntöttem úgy, hogy diszkoszvetésben is indulok, hiszen ez az utolsó évem, amikor odaérhetek a korosztályban a dobogós helyezésekhez. A bronzéremnek nagyon örültem, talán egy kicsit elégedetté is tett ez az eredmény. A súlylökés döntőjében nem is annyira fizikálisan, mint inkább fejben voltam enerváltabb. A délelőtti selejtezőben egyet löktem, ami három centiméter híján tizenhét méter lett. Akkor úgy éreztem, még sok van bennem, de a döntőre a mozgás sem állt össze úgy, ahogy kellett volna, és a koncentrációval is voltak problémák. Emiatt nem tudtam lényegesen javítani, a lökéseim tizenhét méter körüliek lettek. Nem annyira a helyezéssel, mint inkább az eredménnyel vagyok egy kicsit elégedetlen. A következő versenyeken csak a súlylökésre koncentrálok, s remélem a felnőtt világbajnokságon sikerül a tizenkettes döntőbe kerülnöm."

Márton Anita, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club sportolója

"Az utazás napjáig nem döntöttünk, hogy diszkoszvetésben és súlylökésben, vagy csak utóbbiban vállalom az esetleges döntős szereplést"

Az Ostravában megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságon Tomhauser István és Medovarszki János tanítványa, Baji Balázs a 110 méteres gátfutásban 13,58 másodperces eredménnyel nyert ezüstérmet.

Eperjesi László tanítványa, Márton Anita diszkoszvetésben 54,14 méteres eredménnyel a harmadik, súlylökésben 17,09 méteres lökéssel az ötödik helyen végzett.

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club harmadik versenyzője, Petrovszki Tibor (edzői: Zentai Tibor, Kurucsó Péter) kalapácsvetésben indult, de 64,11 méteres eredménye kevés volt a döntőbe kerüléshez, végül a 19. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

 

Malatyinszki András

 

Feltöltötte: G.E.

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Békéscsabaiak szállították a válogatott érmeit - ezüst- és bronzérem az U23-as atlétikai Eb-ről