Békés megye hírek

Békés megye értékei Európa digitális könyvespolcain zárókonferencia

Békés megye értékei Európa digitális könyvespolcain zárókonferencia

Zárókonferenciájához érkezett a „Békés megye értékei Európa digitális könyvespolcán" elnevezésű projekt a Békés Megyei Tudásház és Könyvtárban. Így ebből az alkalomból szakmai napot szerveztek a részletesebb ismertetés érdekében. A fórum 2 Európai Uniós projekt zárására is alkalmat adott.

 

Sajtótájékoztatón ismertették a szakmai nap jelentőségét és miértjét a Békés Megyei Tudásház és Könyvtárban. Továbbá beszámoltak két igen sikeres pályázatról is. Az egyik a helyismereti és regionális tartalmak elérését segíti az Európai Digitális Könyvtárban. A projekt tagjai között összesen 31 partner, Európa mintegy 25 országából vannak jelen. Az EuropeanaLocal pályázat 20 millió forintos támogatással valósult meg.

A másik projekt pedig szorosan kapcsolódik az elsőhöz, a Békés Tudásdepó Expressz a könyvtárhasználók igényeire szabott összehangolt szolgáltatásfejlesztés. Ennél a pályázatnál az Európai Uniótól igénybe vett támogatás összértéke eléri a 181 millió forintot, továbbá 6 együttműködő partner könyvtár is részt vett benne.

A sajtótájékoztató után kezdődött a szakmai nap, melyen kiderült, hogy a pályázat megvalósítására, valamint az elektronikai hálózatok kiépítésére 3 év állt a rendelkezésére a könyvtárnak.

A Békés Megyei Önkormányzat is részt vett a rendezvényen. Kónya István alelnök beszédében elmondta, az önkormányzat, valamint a közintézmények is használni fogják a digitális könyvtárat munkájuk során.

A szakmai nap keretében elmondták, hogy egy új rendszert is kiépítettek, ami a vakok és -gyengénlátókat segíti. Továbbá ingyenes segédkönyvtáros képzést is indítottak, melynek elvégzése után a megye különböző településein dolgozhatnak a végzett szakemberek

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet- forrás csaba tv

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Békés megye értékei Európa digitális könyvespolcain zárókonferencia