Békés megye hírek

Az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete budapesti múzeumlátogatása

Az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete budapesti múzeumlátogatása
A múzeumbaráti egyesület negyedévenként szervez a múzeumi munkához kötődő népszerűsítő előadásokat és egyéb programokat. Az egyesület tagjai a közelmúltban Budapesten a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumba látogattak el.
A múzeumbaráti körök létrehozásának ma már országos kiterjedéssel bíró ötlete a gyulai Erkel Ferenc Múzeumból indult az 1950-es években, az akkori igazgató, Dankó Imre jóvoltából.
A fél évszázada működő, Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete néven bejegyzett, múzeumügyet pártoló tagokból álló szervezet célja a város múltja iránt érdeklődő és annak feltárásában részt vállaló személyek összefogása a múzeum tevékenységének elősegítése és népszerűsítése céljából, valamint az Erkel hagyományok ápolása.

Az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete emblémája

Az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete emblémája

A múzeumbaráti egyesület negyedévenként szervez a múzeumi munkához kötődő népszerűsítő előadásokat és egyéb programokat. Az egyesület tagjai nemrégiben meglátogatták Budapesten a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumot. A magánerőből létrehozott, rendkívül látványos, modern kiállítóhelyen megcsodálták az aranyból készült műtárgyakat, az ázsiai szoborkertet, a 150 féle orchideát, a Délkelet-ázsiai teázót. A program részeként megtekintették a 19. századi magyar utazók és kutatók diáiból készült fotókiállítást a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban.
A 2007. évben az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete önálló honlapot hozott létre. A www.erkelmuzeumbaratai.hu honlap anyaga folyamatosan bővül a munkatársak és külső szakemberek tanulmányaival, az egyesület rendezvényeinek beszámolóival, a gyűjteményi anyag bemutatásával.

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága Erkel Ferenc Múzeum, Martyin Emília néprajzos muzeológus
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Az Erkel Ferenc Múzeum Barátainak Egyesülete budapesti múzeumlátogatása