Békés megye hírek

Átnyaraló darucsapat Gyoma határában - BMMI

Átnyaraló darucsapat Gyoma határában - BMMI

A Gyoma mellett lévő Keselyűs déli részén a tavaszi belvíz több medermaradványban is kitartott a nyár derekáig. Az egyik ilyen nagy kiterjedésű belvizes folton idén szokatlanul nagy, 80-100 fős darucsapatot lehetett megfigyelni.

A daru (Grus grus) a XIX. század egyik jellemző fészkelő madara volt a Kárpát-medence nagy kiterjedésű mocsarainak. Ezek lecsapolását követőn eltűntek és jelenleg sincs tudomásunk hazai fészkelésükről. Egyre gyakrabban találkozhatunk azonban átnyaraló vagy kóborló példányokkal. A tavaszi és őszi vonulásuk útvonala elsősorban a Tiszántúlt érinti, amelynek bizonyos kitüntetett helyei Európa legjelentősebb madárgyülekező és pihenő helyei. Az őszi vonulások idején különösen nagy darucsapatokat fedezhetünk fel Békés megyében, a Kardoskúthoz tartozó Fehértó környékén. A tó sekély vizében éjszakázó darvak száma rendszerint meghaladja a 10.000 példányt és egy részük enyhébb teleken át is telel itt.

A darucsapat egy része a Gyoma melletti keselyűsi határban

A darucsapat egy része a Gyoma melletti keselyűsi határban

Az átnyaraló csapatokat főként belvízzel elöntött, kevésbé zavart pusztákon figyelhetjük meg, ha szerencsénk van, de ezek általában kicsiny, pár fős csapatok. Gyoma mellett lévő Keselyűs déli részén a tavaszi belvíz több medermaradványban is kitartott a nyár derekáig. Az egyik ilyen nagy kiterjedésű belvizes folton igen népes madársereglet gyűlt össze: récék százai mellett főként parti madarakat lehet látni, de egy igen népes és nyáron szokatlan nagy, 80-100 fős darucsapatot is meg lehetett figyelni. A helyi gazdák elmondása szerint, eme nemes maradak már nyár elején is itt voltak. Az egyre gyakrabban és egyre nagyobb számban átnyaraló darvak bizató jelei annak, hogy várhatóan hamarosan fészkelő példányokról is beszámolhatunk majd.


Forrás és fotó: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Deli Tamás malakológus
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Átnyaraló darucsapat Gyoma határában - BMMI