Békés megye hírek

Ásatások Mezőberény és Békéscsaba között

Ásatások Mezőberény és Békéscsaba között

A Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága régészei az elmúlt hetekben több próbafeltárást végeztek Mezőberény és Békéscsaba között, ahol a 47-es út burkolatmegerősítési és kerékpárút építési munkálatait tervezik. Összesen 9 lelőhelyen zajlottak a munkálatok, amelyeken 3 csapat dolgozott egyszerre.

A két muronyi lelőhelyen 9 kutatóárok kijelölésével több mint 2500 m2-en végeztek próbafeltárást a szakemberek. A 47-es út keleti és nyugati oldalán, 2 méter széles kutatóárkokat jelöltek ki. Ezek az árkok szolgáltak arra, hogy megtudják, hogy hol érinti az épülő út területét a lelőhely.
A lelőhelyeken telepobjektumok, azokból pedig szarmata és avar kori kerámiák kerültek elő. A szarmaták változatos formájú és méretű tároló és szemetesgödrein kívül két késő avar-kori ház és szabadtéri kemencét maradványaira bukkantak. A késő avar kori veremházak cölöpökön fekvő, nyeregtetős lakóépületek voltak. A házakból néhány szövőszék nehezék és kézzel formált vagy korongolt, apró kavicsokkal soványított kerámia töredék látott napvilágot. Díszítésükre jellemző a bekarcolt egyenes és hullám vonalkötegek. A két sütőfelület közül az egyiknek az alja kerámiatöredékekkel volt kirakva a hőmegtartás miatt. Két sírt is találtak, amelyek közül az egyik rabolt sír volt, a másikban viszont egy nyújtott helyzetű fiatal férfi csontváza feküdt, amely egy vascsattal és egy kézzel formált kis bögrével volt eltemetve. Ennek bontását nehezítette a magasan lévő talajvíz. Az ásatáson előkerült IV-V. századi szarmata kerámiák, korongolt, szürke színű, főként tál töredékek voltak.
Mivel a próbafeltárás pozitív eredménnyel zárult, ezért ősszel a megelőző feltárást fogják elvégezni.  

A magas talajvízben elhelyezkedő csontváz

A magas talajvízben elhelyezkedő csontváz

 

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Vári Anita régész
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Ásatások Mezőberény és Békéscsaba között