Békés megye hírek

Ásatások Battonyán

Ásatások Battonyán

A Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága régészei a közelmúltban Battonya területén több helyen is feltárásokat végeztek, amelyek közül az egyik legjelentősebb a Battonya - Tompapusztai lelőhely, ahol szkíta sírokra, bronzkori és szarmata házak, tároló és szemetesgödrök maradványaira bukkantak a szakemberek

Nem ez volt az első ásatás ezen a területen, korábban ugyanis 2009 áprilisában már végeztek feltárásokat szintén földgázvezeték nyomvonalán, ami akkor összesen 3 régészeti lelőhelyen érintett. Ezek közül a legutolsó és legnagyobb terület a Battonya, Tompapusztai lelőhely, amely a Száraz-ér nyugati partján található, egy szinte négyszög alakú teraszos kiemelkedésen. Az idei feltárás szelvénye is az akkori ásatás területe mellett húzódik.

Az ásatásokra jellemző, hogy míg a 3000 éves bronzkori kerámiák kézzel formáltak, fényes felületű, bütykökkel díszítettek, addig a szkíta Kr. e. V. századi kerámiák már korongoltak. A szkíta sírok többségébe 1 vagy 2 darab edényt helyeztek a halott válla mellé vagy a törzséhez. A halottakat nyújtott vagy felhúzott lábbal zsugorított helyzetben temették el. Ezekben a sírokban találtak még őrlőkövet, orsógombot, borostyán és üveggyöngyöket. Az előkerült edények többségét felhúzott fülű bögrék, és behúzott peremű tálak alkották.

Szkíta sír

Szkíta sír

A további településmaradványokat földbe mélyített házak, árkok és változatos formájú, illetve méretű szemetes és tároló gödrök alkották. A területről nagyobb részt III. és IV. századi szarmata, korongolt szürke kerámiatöredékek, valamint kézzel formált, durva tapintású házi kerámiák láttak napvilágot. Néhány gödörből kutya csontváz is előkerült. A településobjektumok között Árpád-kori külső kemencék, kerek és tojás alakú sütőfelületét sikerült feltárniuk a régészeknek, amelyek közül néhánynak az alja kerámiatöredékekkel volt kirakva. Ezeknek a többsége korongolt fekete, vagy téglaszínű, vonalkötegekkel és körömbenyomkodással díszített volt, de akadt közöttük a fazekas kézjegyével, fenékbélyeggel ellátott töredék is.

Kerámiával kirakott, feltárt külső kemence részlete

Kerámiával kirakott, feltárt külső kemence részlete

 

Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Vári Anita régész
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
Ásatások Battonyán