Békés megye hírek

Aradi vízzel javíthatják fel az ivóvíz minőségét Békésben

Aradi vízzel javíthatják fel az ivóvíz minőségét Békésben

Konzorciumi szerződést kötött az Aradi Vízművek Rt. és a Békés Megyei Vízművek Zrt. január 20-án, Békéscsabán, a Megyeházán. Az együttműködés célja, Békés megye lakosságának jobb minőségű ivóvízzel való ellátása, emellett a közös vízbázis védelme. Az előzetes vizsgálatok szerint ugyanis az aradi víz megfelel a szigorú uniós szabványoknak, ezért a jövőben a megyei ivóvízhez javítóvízként hozzáadva jelentős vízminőség javulás érhető el, derült ki a ceremónia után megtartott tájékoztatón. Ezzel a lépéssel hatást gyakorolnak a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító programra is.

Az együttműködési megállapodással a már két éve tartó előzetes egyeztetések kerültek lezárásra. Következő lépésként a két megye vízművei konzorciumot hoznak létre, mely a határon átívelő vízátvezetés megvalósíthatósági elkészítésére irányul, amelynek határideje március 31 lesz. A szerződő felek a tanulmányt elkészítő szakértőt közbeszerzés útján választják ki. Ennek ismeretében a társaságok vezetői közös gazdasági társaságot alapítanak, amelynek feladata egyrészt a Maros-hordalékkúp aradi területén történő vízkitermelés, másrészt az ivóvíz saját tulajdonú vezetékhálózaton történő elszállítása lesz a Kevermes-Lőkösháza térségben kialakított átadási pontig, derült ki a szerződéskötést követő sajtótájékoztatón.

 

Gheorghe Banatean az Aradi Vízművek Rt. igazgatója, Domokos László a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, és Nicolae Iotcu az Arad Megyei Tanács elnöke

Az együttműködési megállapodással a már két éve tartó előzetes egyeztetések kerültek lezárásra 

 

Az ünnepélyes aláírási ceremónián jelen volt Domokos László a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, aki beszédében elmondta:  egész Békés megye lakosságának érdeke, hogy költséghatékonyan juthasson egészséges ivóvízhez. A megyei elnök arra is kitért, hogy már 2004-től történtek kezdeményezések az együttműködésre a Maros-hordalékkúp védelme és az egészségesebb ivóvíz beszerzésének érdekében, azonban az összefogás csak mindkét fél uniós csatlakozása után teljesedhetett ki.  Domokos László szerint az együttműködéssel az aradi kutak hatékonyabb kihasználása is biztosítva lesz.

 

Dr. Csák Gyula a Békés Megyei Vízművek Zrt. igazgatója aláírja a konzorciumi szerződést

A konzorciumi szerződés megkötésével hatást gyakorolnak a Dél-alföldi Ivóvízminőség-javító programra is 

 

Nicolae Iotcu az Arad Megyei Tanács elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az együttműködés mindkét fél számára sikeres lesz, mert egy több éven át húzódó egyeztetés sikerét mutatja. Az együttműködés tükrözi a két megye közti jó viszonyt is, valamint azt, hogy a víznek nincsenek határai, mondta el az arad megyei elnök.

 

Dr. Csák Gyula szerint mindenképpen a természetes módját kell megtalálni a jobb minőségű víz biztosításának

 Az együttműködés célja, Békés megye lakosságának jobb minőségű ivóvízzel való ellátása

 

Gheorghe Banatean az Aradi Vízművek Rt. igazgatója hangsúlyozta, hogy olyan minőségű ivóvizet tudnak biztosítani, amelynek arzéntartalma az uniós szabvány 50%-át sem éri el, emellett kiemelte, hogyan víztartalékaik kapacitásának eddig mintegy 40%-a maradt meg felhasználatlanul. Együtt tanultunk meg csapatban dolgozni, a projekt előkészítése során barátságok kötődtek, amelyek a szakmai oldal mellett kihatnak a kultúra, valamint a sport területére is, hangsúlyozta az igazgató.

 

Az  Arad megyéből átvett ivóvizet a minőség javítása érdekében a hazai vízhez fogják keverni

Az előzetes vizsgálatok szerint az aradi víz megfelel a szigorú uniós szabványoknak 

 

Társaságunk húsz éve működtet több mint 300 kilométeres vízhálózatot Békés megyében, amely rengeteg tapasztalatot adott számunkra, tette hozzá Dr. Csák Gyula a Békés Megyei Vízművek Zrt. igazgatója. Álláspontunk szerint mindenképpen a természetes módját kell megtalálni a jobb minőségű víz biztosításának, szemben a bizonytalan más technikai megoldásokkal, hangsúlyozta az igazgató.

 

A vízátvétellel vegyszeres tisztítás mentes, kiváló minőségű ivóvizet kapnak Békés megye lakosai az elkövetkezendő évtizedekben

Az  Arad megyéből átvett ivóvizet a minőség javítása érdekében a hazai vízhez fogják keverni 

 

A kiváló minőségű ivóvíz kiindulópontja a Maros hordalékkúpja alatt található, melynek egyharmada nálunk, kétharmada pedig a határ túloldalán fekszik, geológiailag azonban a terület egységes vízbázist alkot. Mint kiderült, a víznyerő kutak és a fogadó pontok között mintegy 30 kilométer hosszú vezetékrendszert kell megépíteni, és azokra a településekre is el kell vezetni a vizet, amelyekre jelenleg nem ér el a rendszer. Megközelítőleg 300 ezer fogyasztó vízellátását fogja érinteni az új rendszer bevezetése, amelynek vízátvezető képessége a napi harmincezer köbmétert is elérheti. Az  Arad megyéből átvett ivóvizet a minőség javítása érdekében a hazai vízhez fogják keverni, ezzel érik el az uniós határérték alatti szintet. A vízátvétellel vegyszeres tisztítás mentes, kiváló minőségű ivóvizet kapnak Békés megye lakosai az elkövetkezendő évtizedekben. Végezetül az is elhangzott, hogy a műszaki átadás várhatóan 2012-re valósulhat meg.

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.T.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Aradi vízzel javíthatják fel az ivóvíz minőségét Békésben