Békés megye hírek

Amit a mikroalgákról tudni érdemes...

Amit a mikroalgákról tudni érdemes...
Feltételezhető, hogy Latin-Amerika őslakosai voltak az első olyan emberek, akiknek az algák már évezredekkel ezelőtt is mindennapi étkezésük szerves részét képezték. Bizonyított, hogy a maják és az aztékok ismerték és hasznosították az algák regeneráló és tápláló képességét. Az pedig tény, hogy a japánok és más ázsiai népek hosszú ideje tudatosan fogyasztják az algákat.
2011. 10. 13-án Dr. Horváth Tamás kardiológus és Dr. Nagy Ákos hasi sebész főorvos tartott előadást a mikroalgák egészségmegőrző, gyógyító hatásáról a Pándy Kálmán Kórház Árvay termében.
Az algák földünk legősibb élőlényei, bolygónk oxigéntartalmának 90%-át állítják elő. Körülbelül 3 milliárd éve léteznek és különlegesen értékes alkotóelemeinek gazdag összetétele által egyedülálló élőlények. Gyökerekkel, levelekkel, szövetekkel nem rendelkeznek. Az algák fotoszintézisre képes, igen változatos felépítésű növények. Méretük a néhány mikrométertől a több száz méterig terjedhet. Élőhelyüket tekintve is ezek azok a növények, amelyek a legszélsőségesebb körülményeket is kibírják. Az algák mindenütt megtalálhatók: erdők talaján, hőforrások vizében, a jég felszínén vagy a sivatagi sziklák vékony felső rétegén.
A mikroalgák fajtól függően néhány vagy néhány száz mikrométeres méretet érhetnek el. A fitoplanktonok közé tartoznak (a szó a görög phyton, azaz növény és a planktosz azaz kóborló szavak összetételéből ered), helyváltoztatásukban elsősorban a víz áramlása a meghatározó, energiát pedig főként fotoszintézis során nyernek.

A mikroalgák felhasználása

Ipari alkalmazás lehetőségei
- Természetvédelem: bioremediáció, üzemanyagpótlás.

Élelmiszeripar
- Ételszínezék, állati takarmány

Kozmetika

Táplálkozás
- Alternatív tápanyagforrás

Feltételezhető, hogy Latin-Amerika őslakosai voltak az első olyan emberek, akiknek az algák már évezredekkel ezelőtt is mindennapi étkezésük szerves részét képezték. Bizonyított, hogy a maják és az aztékok ismerték és hasznosították az algák regeneráló és tápláló képességét. Az pedig tény, hogy a japánok és más ázsiai népek hosszú ideje tudatosan fogyasztják az algákat. Európában és Észak-Amerikában azonban csak az utóbbi évtizedekben vált nagyobb körben ismertté az alga, mint táplálékforrás. Egyre több egyetemen kutatták és kutatják ma is az algák emberi szervezetre kifejtett hatását. Ma a figyelem középpontjában elsősorban a Spirulina Platensis, Lithothamnium calcareum, Chlorella Vulgarits és Haematococcus Pluviális algák állnak.
Az édesvízi Chlorella alga méregteleníti a szervezetet azáltal, hogy összegyűjti a táplálékokkal bevitt nehézfémeket, káros anyagokat és eltávolítja őket a testből (belekből, erekből, zsírszövetből). A Chlorella alga ezen felül nagy mennyiségű B-vitamin komplexumot is tartalmaz, amely többek között a bél aminosavainak felvételében és szállításában játszik fontos szerepet. Erősíti az immunrendszert, serkenti a sebgyógyulást, biztosítja az egészséges bélflóra kialakítását, így szabályozza a bélműködést és támogatja a májfunkciókat. Számos vitamint, aminosavakat, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz (magnézium, kálium, mangán, vas, cink, kalcium, szelén).
A Spirulina mikroszkóp alatt egy kis spirálvonalhoz hasonlít, a nevét is innen kapta. A kis kék alga valójában egy baktérium. Alig 1 milliméter méretű, viszont rendkívül gazdag klorofilltartalommal bír. A Spirulina egyedülálló vitális anyag-tartalma miatt vált ismerté.
Összehasonlításképp a Spirulina:

  • 300%-kal több kalciumot tartalmaz, mint a tej
  • 2300%-kal több vasat tartalmaz, mint a spenót
  • 33900%-kal több béta-karotint tartalmaz, mint a répa
  • 375%-kal több fehérjét tartalmaz, mint a tofu

A Spirulina a 60-70%-os fehérje tartalmával a legértékesebb, nem állati eredetű fehérjeforrás, amelyet a szervezet jól hasznosít. Ezen felül kiemelkedő mennyiségű B-vitamint, vasat és különböző zsírsavakat tartalmaz, amelyek kedvezően befolyásolják a sejtek anyagcseréjét. A Spirulina alga savtalanítja, regenerálja és immunizálja a sejteket; vérnyomás-, vércukor- és koleszterincsökkentő, gyulladásgátló, anyagcsere regeneráló hatását számos tanulmány bizonyítja.
A Lithothamnium a vörös algák csoportjába tartozik, rendkívül lassan nő, csupán 1 millimétert évente. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, aminosavakban és rézben, amely elsősorban a hemoglobin-képzéshez szükséges. Magas kalciumtartalma segítségével megelőzi a kalciumveszteséget, így fontos szerepet játszik a csontszövet megtartásában. Fő alkotóeleme, a magnézium szabályozza az ideg-izom reakciókat, ezáltal megelőzi a stressz okozta megbetegedéseket.
Az alig 0,1 milliméter nagyságú, édesvízi Haematococcus Pluviális elnevezésű mikroalga a zöld algák családjába tartozik. Igen korán felkeltette a kutatók érdeklődését, mert erős napsugárzás vagy tápanyaghiány esetén nyugalmi vagy tartós állapotba kerül és vérvörösre pigmentálódik. 1944-ben egy angol biokémikus azonosította a vörös szín fő okát, az antaxantin karotionidot.
A természetes antaxantin „a világ legerősebb antioxidánsaként" vált ismerté. A szabad gyökök semlegesítő képessége miatt az antaxantint a C-vitaminnal és más antioxidánsokkal is összehasonlították. A természetes antaxantin:

  • 20-szor erősebb, mint a szintetikus antaxantin
  • 50-szer erősebb, mint a béta-karotin
  • 60-szor erősebb, mint a C-vitamin
  • 550-szer erősebb, mint az E-vitamin

A természetes antaxantin hatékony antioxidánsként és biztonságos gyulladásgátlóként működik. Védelmet nyújt a bőr számára az UV sugárzás káros hatásai ellen. Az antaxantin megelőzi a sport által okozott ízületi gondokat, erősebbé teszi a szervezetet, valamint fejleszti az ellenállóképességet.
A szemek és az agy számára ugyancsak egyedülálló támogatást jelent az antaxantin, elsősorba olyan betegségek megelőzésében segít, mint például az időskori makula degeneráció és a szürke hályog. Az antaxantin áthatol a vér-agy, valamint a vér-retina gáton, ezáltal gyulladásgátló védelmet nyújt a központi idegrendszernek és a szemnek.

A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba (bár a WHO teljes értékű tápláléknak minősítette), így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak. Állatkísérletek és néhány embereken elvégzett vizsgálat azonban arra utal, hogy vegyületeik módosított vagy izolált formában a jövőben akár gyógyszerként is alkalmazásra kerülhetnek.Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház - Szabóné Domokos Mariann gyógytornász

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Amit a mikroalgákról tudni érdemes...