Békés megye hírek

Alapkövet tettek le, mezőgazdasági expót nyitottak Aradon

Alapkövet tettek le, mezőgazdasági expót nyitottak Aradon

Letették az AB Expo projekt keretében kibővülő aradi kiállítótér új csarnokának alapkövét szeptember 8-án, a programon a román agrárminiszter mellett a Békés megyei partnerek is részt vettek. Aznap nyílt meg a több mint húszéves múlttal bíró Agromalim kiállítás is, ahol kétszázötven mezőgazdasággal foglalkozó cég, köztük huszonhét magyar, ismertette munkáját, termékeit, szolgáltatásait a nagygépektől a haszonállatokon át a gyümölcstortákig.

Letették a Békés és Arad megyei közös uniós projekt keretében kibővítendő aradi expóépület alapkövét szeptember 8-án Aradon. A HU-RO, azaz a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program által biztosított lehetőség révén 3,5 millió eurós támogatással egy összesen 4,2 millió eurós beruházás valósul meg jövő augusztus végéig a magyar és a román oldalon (2,6, illetve 1,6 arányban).

Valeriu Tabãrã román mezőgazdasági miniszter

 Alapkőletétel helyett téglarakás

Míg nálunk új kiállítótér nyílik a Békéscsaba és Gyula közötti reptér melletti területen, és ehhez szeptember 17-én teszik le az alapkövet, addig az aradi expó már meglévő két pavilonja közé egy újabb épületrész kerül, ahol helyet kap két, együttesen majdnem 1000 fő befogadására kész konferenciaterem, valamint egy éttermi rész. Az építési terület időkapszuláját már korábban elásták, és ha egészen pontosak akarunk lenni, szeptember 8-án nem alapkövet helyeztek el ünnepélyesen, hanem néhány téglát tehettek le a résztvevők: Valeriu Tabãrã román mezőgazdasági miniszter, Nicolae Ioþcu, az Arad Megyei Tanács elnöke, Kónya István és Nicolae Bãcanu - utóbbiak ketten a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnökeként, illetve az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara elnökeként a projekt sikeres pályázóit képviselték.

A Békés Megyei Önkormányzat standja az Agromalim kiállításon

Kónya István Békés megyei alelnök (balról az első) is beszélt a kiállítás megnyitóján

Az alapkőletételt (vagyis tehát a falazást) egy huszonegy éves múltra visszatekintő rendezvény startjára időzítették, hiszen ekkor vált látogathatóvá a négynapos Agromalim nemzetközi mezőgazdasági-élelmiszeripari kiállítás és üzletembertalálkozó, aminek megnyitója lehetőséget adott a mezőgazdaság romániai helyzetének áttekintésére is. Valeriu Tabãrã egyebek között arról beszélt, hogy raktározási lehetőség hiányában a román kistermelők kiszolgáltatottá válnak a multinacionális cégekkel szemben, mert amint megtermelik, muszáj el is adniuk terményeiket - ezt orvosolandó gabonatárolók építésére vonatkozó állami pályázatokat terveznek kiírni. Az agrárminiszter emellett a hazai tejipar védelmében azt támogatná, hogy Romániába ne érkezhessen importtej.

Agromalim nemzetközi mezőgazdasági-élelmiszeripari kiállítás és üzletember-találkozó

Több juhfajta is volt az Agromalimon

Kónya István is szót kapott a teltházas megnyitón. Kiemelte, Magyarország és Románia mezőgazdasága hasonló gondokkal küzd, és hangsúlyozta, hogy nálunk is a legfontosabb teendők közé tartozik a kistermelők helyzetbe hozása. Az alelnök emellett kitért a határ menti megyék fontos együttműködésére, mint amilyen a gazdasági kapcsolatokat erősíteni hivatott, az alapkőletétellel aznap lényeges állomásához érkezett AB Expo névre hallgató közös beruházás is.

Agromalim nemzetközi mezőgazdasági-élelmiszeripari kiállítás és üzletember-találkozó

Stand húsfélékkel az expón

És ahogyan ennek a békési-aradi projektnek is egyik célkitűzése a két ország piaci szereplői közötti szálak megteremtése, az Agromalimon is huszonhét magyarországi, azon belül is hat Békés megyei vállalkozás mutatkozott be. Az expó jó renoméját mutatja, hogy rajta kétszázötven kiállító jelent meg, és a vendéglátón kívül nemcsak a hazánkból, de más államokból, így Spanyol- vagy Németországból is érkeztek standot állítani ide.

 

Agromalim nemzetközi mezőgazdasági-élelmiszeripari kiállítás és üzletember-találkozó

 Hatalmas mezőgazdasági gépeket is felsorakoztattak

Az A és B pavilonon belül elsősorban élelmiszerek, vetőmagok, kisebb használati tárgyak termelésével, forgalmazásával foglalkozó, illetve szolgáltató cégek jutottak térhez, míg a két csarnok melletti részeken mezőgazdasági nagygépek sorakoztak fel, valamint állatokat mutattak be, a szarvasmarhától a lovakon és a juhokon át egészen a fekete hattyúkig és a lámáig. A magyar-román együttműködés pedig a jövő héten ismét a gyakorlatban is megmutatkozik, hiszen a Békés Expó ünnepélyes alapkőletétele mellett szeptember 17-én Békés-Arad-Bihar Megyei Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Kiállítást és Üzletember-találkozót tartanak Gyulán.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: Alapkövet tettek le, mezőgazdasági expót nyitottak Aradon