Békés megye hírek

Adomány Díjat kapott a szarvasi Gallicoop Zrt.

Adomány Díjat kapott a szarvasi Gallicoop Zrt.
A Békés Megyei Önkormányzat, a Magyar Kultúra Napja alkalmából immár nyolcadik alkalommal adta át a megyei Adomány Díjat annak a cégnek, vagy magánszemélynek, aki kiemelkedően támogatta a kultúrát, a közművelődést. Az ünnepélyes esemény mindig valamely megyei település Magyar Kultúra Napi rendezvényéhez kapcsolódik, így idén a felújított gyulai Vígadóban rendezték meg.
A Kultúra Magyar Városában, Gyulán Halmos Béla Népzenei Fesztivállal nyitották meg a Magyar Kultúra Napi rendezvénysorozatot, melynek méltó helyszíne volt a frissen felújított Vigadó épülete. Itt rendezte meg idén - csatlakozva a városi programokhoz - a Békés Megyei Önkormányzat idei Adomány Díj átadását.
Az eseményen résztvevőket köszöntő Dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere a kultúra fontosságáról szólt, hangsúlyozva, hogy reméli, az épület számtalan kiváló kulturális programnak biztosít helyszínt a jövőben.

Dr. Görgényi Ernő


Kónya István, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki azon mecénásoknak, akik támogatásukkal megyei értékeink, kultúránk fennmaradásában oroszlánrészt vállalnak. Ezt a mecénási tevékenységet az országban egyedülálló módon kívánja a Békés Megyei Önkormányzat megköszönni.

 

Kónya István

 

A kultúra és a közművelődés terén Békés megyében évek óta végzett kiemelkedő mecénási tevékenységéért, a Békés Megyei Önkormányzat Adomány Díját a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. képviseletében a cég elnök-vezérigazgatója Erdélyi István vette át Farkas Zoltántól, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől. A díj idén is egy művészeti alkotás, Székelyhídi Attila gyulai festőművész Facsoport című pasztellképe.

 

A díjat Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója vette át Farkas Zoltántól, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől és Kónya István alelnöktől.

 

A rangos eseményen - első megyeként az országban - együttműködési megállapodást kötött a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet, akik már a mostani eseményt is partnerként szervezték meg. A két szervezet által aláírásra került stratégiai megállapodás alapvető közös célkitűzése, hogy a Békés megyében fellelhető értékek, termékek felkutatásában illetve ezek gyűjtőhelyének a Békés Megyei Értéktár gondozásában, valamint a létrejövő Békés megyei Hungarikum Klubok működésében együttműködjenek a felek. A megállapodást Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Kocsis Klára, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés megyei vezetője írták alá.

 

A megállapodást Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Kocsis Klára, a Nemzeti Művelődési Intézet Békés megyei vezetője írták alá.

 

 

A Magyar Kultúra Napi rendezvény a Békés Banda fellépése és a Ferenczy György vezette Rackajam koncertje zárta.