Békés megye hírek

Adomány a Gyermekosztály javára

Adomány a Gyermekosztály javára
A Pándy Kálmán Megyei Kórház Gyermekosztálya 2 db csecsemő újraélesztő géppel gazdagodott Kónya István, a Békés Megyei Képviselő-testület alelnökének jóvoltából.
Dr. Sípos Péter a Gyermekkórház osztályvezető főorvosa elmondta: az ágyszám az évek folyamán 103-ról 67 ágyra csökkent. Az osztályon a koraszülött súlyos állapotú betegektől a speciális ellátást igénylő betegeken keresztül a súlyos légzési elégtelenség ellátásától a tini kori alkoholmérgezésig, a 0-18 éves korosztály szinte minden betegségét ellátják. A statisztika tükrében évi 4000 fekvő és 35000 járó beteget látnak el.
Ezek a tények, illetve a nagy klinikáktól való távolság magas szintű személyi és tárgyi felkészültséget igényel.
Az elmúlt években a neonatológia - újszülött - ellátás fejlődött a legnagyobb mértékben.
Ezt jól tükrözi, hogy mára a 28 hétre született gyermekek 80-90%-a életben marad, évekkel ezelőtt viszont ezek a szülések még abortusznak számítottak.
Békés Megyében a csecsemőhalálozás alacsonyabb, mint az országos átlag, amely valószínűleg köszönhető a már említett neonatológiai szakma gyors fejlődésének ezen belül is a modern újszülött intenzív centrumnak, az újszülött szállítás megszervezésének, a magas színvonalon dolgozó szakdolgozóknak, többek között dr. Abdulrahman Abdulrab és dr. Zátonyi Adél adjunktusoknak köszönhető.

neonatológia

Dr. Zátonyi Adél és dr. Abdulrahman Abdulrab adjunktusok a neonatológiai szakma képviselői.

Kónya István, mint gyulai lakos és szülő fontosnak tartja az adományozást.
Dr. Sípos Péterrel folytatott egyeztetése eredményeként alelnöki jutalmának jelentős részét ajánlotta fel 2 db csecsemő újraélesztő készülék megvásárlására. Ezek összértéke 2 millió forint.
Az egyik készülék a Kórház Szülészeti osztályára a másik a Gyermekosztályra kerül.

újraélesztő készülék

Az újraélesztő készülék esély az újszülött és beteg gyermekek életben maradásához, gyógyulásához.

 

Mint azt a jelenlévő neonatológus szakorvosok elmondták, hasonló készülékeket már használnak az osztályon, hiszen ezek a korábban használt manuális ambu -lélegeztető- ballonokkal szemben pontosak, elektromos áramot nem igényelnek, gázzal működnek, így könnyen, gyorsan használhatóak, jól szabályozhatók, mindezeknek köszönhetően az újraélesztéssel, az oxigén hiányos állapottal járó káros mellékhatások nagy mértékben kiküszöbölhetőek.
Az adomány esély az újszülött és beteg gyermekek életben maradásához és gyógyulásához.

Kónya Iastván-adomány

Alelnök Úr megköszönte a dolgozók munkáját és reméli, hogy a berendezéseket nem kell gyakran használni.

 


Forrás: Pándy Kálmán Megyei Kórház

 

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!: Adomány a Gyermekosztály javára