Békés megye hírek

Absztrakt képpel gyarapodott a Munkácsy Múzeum gyűjteménye

Absztrakt képpel gyarapodott a Munkácsy Múzeum gyűjteménye

A Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumnak adományozta egy alkotását Könnyű Attila János absztrakt expresszionista festő. A festményt csütörtökön adta át dr. Szatmári Imre megyei múzeumigazgatónak, Pákh Imre ajánlásával.

A festőművész választása azért esett az Őskáosz című képre, mert a festmény színvilága erősen emlékeztet a múzeum névadójának, Munkácsy Mihálynak bécsi útkereső időszakára. Az absztrakt festmény mostantól a Munkácsy múzeum kortárs gyűjteményét gyarapítja.

Pályázati támogatásból évente egy-egy műtárgy vásárlására van lehetőségünk  pár százezer forint értékben - mondta el Szatmári Imre,  megyei múzeumigazgató -, pedig a múzeum kiemelten fontosnak tartja  a kortárs művészetre figyelést. Ezért is külön öröm, ha a kortárs művészet egy rangos képviselője a közgyűjtemény részére felajánlja egy alkotását.

 

Könnyű András János és dr. Szatmári Imre megyei múzeumigazgató

Az "Őskáosz" című festménnyel gyarapodott a múzeum kortárs gyűjteménye

 

 

 

Könnyű Attila János egyébként eleinte a társművészetnek számító építészet felé tájékozódott, majd a 90-es évek második felében fordult figyelme a képzőművészet felé.

A színeivel, tónusaival, ezek komponálásával érzelmi hatásokat ér el, dinamikus energiákat szabadít fel a vásznon. Koloristaként pompás színekkel alkot, absztrakt képi megoldásaiban egyfajta formai karakterek is megjelennek, expresszív dinamikát, spiritualizmust hozva a felszínre. Egyes képein nagy magyar mesterek által használt színkombinációkkal operál, emlékeztetve a nézőt egy-egy híresé vált kompozíció absztrakt újraalkotására, mely talán a tudatalatti véletlen műve és így ezzel az absztrakt dekonstruálással, újra konstruálással valami véletlent hoz létre, egyedi képi világot, melyben saját személyisége is érvényesül.

 

A festmény a múzeum nyitva tartási idejében megtekinthető.

 

Forrás: Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum

-szkv-

 

Fotó: Lehoczki Péter

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Absztrakt képpel gyarapodott a Munkácsy Múzeum gyűjteménye