Békés megye hírek

Ábécéskönyvekkel Dévára

Ábécéskönyvekkel Dévára

Alsó tagozatos és szakképzésben részt vevő diákoknak szóló tankönyvek érkeztek Dévára július 11-én. A Mozaik és a Nemzeti Tankönyvkiadó, illetve a Harruckern János Közoktatási Intézmény által felajánlott kötetek Kónya István Békés megyei alelnök közvetítésével jutottak el Hunyad megyébe, hogy az ottani magyar, illetve magyar tagozatos iskolákban segítsék az oktatást.

Magyar nyelvű ábécés-, környezetismeret- és matematikakönyvekkel, tanári segédanyagokkal telepakolt dobozok érkeztek július 11-én a dévai Téglás Gábor Iskolaközpontba. Az alsó tagozatos példányokat a Mozaik Kiadó és a Nemzeti Tankönyvkiadó ajánlotta fel az intézmény, illetve a Hunyad megyében található hét magyar tagozatos iskola számára, míg a szakképzést segítőek a gyulai telephelyű Harruckern János Közoktatási Intézmény jóvoltából kerültek a Téglásba.

Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke

A tankönyvkiadók első kérésre segítettek

A több mint húszdoboznyi kötet a Békés Megyei Önkormányzat koordinálása révén jutott el a hatvanezres városba. Mindennek előzménye, hogy május végén Kónya István is előadást tartott a Déván megrendezett szórványkonferencián, ahol a megyei képviselő-testület magyar nyelv és irodalom szakos tanár végzettségű alelnöke egyfelől beszélt a magyarországi pedagógia felelősségéről: - Amikor tudjuk, lélekben is segítsük a határon túl élő magyarokat: amikor Erdély a téma, tanítsuk meg a diákoknak a székely himnuszt; ha a nyelvjárásokról tartunk órát, ismertessük meg a gyerekekkel a székelyföldieket is; irodalomórán pedig beszéljünk Tamási Áronról, Reményik Sándorról, Csoóri Sándorról, Wass Albertről is! - Másfelől a tanácskozáson hangsúlyozta: tevőlegesen is segíteni kell a határon túl élő magyarokat és magyar oktatást - ez a segítség pedig most éppen egy ilyen tett. Hiszen beszédét követően Manzinger Krisztián, a bukaresti nagykövetség munkatársának közvetítésével a Hunyad megyei tanfelügyelőség felől érkezett a kérés, miszerint szükségük lenne néhány tankönyvre.

Téglás Gábor Iskolaközpont, Déva

Diákok is segítettek a dobozok kipakolásában

Amint azt Máté Márta elmondta, legtöbb gondot az okozza számukra, hogy tankönyveik elöregedtek, emellett vannak kötetek, amelyeknek megfogalmazása nem igazodik a gyerekekhez. A főtanfelügyelő-helyettes hozzátette még, a fordításokkal is akad probléma, míg a szakképzésben használt példányokat azért igényelték, mert az állandó változásban lévő szakmákban sokszor a román nyelvű tankönyvírás sem tud lépést tartani a kihívásokkal. Ebben kaptak tehát most a Hunyad megyeiek némi segítséget, hiszen a megkeresett kiadók első hívásra teljesítették a kérést, sőt a kértnél többet is küldtek, így egyes könyvekből egy teljes osztálylétszámnak megfelelő mennyiséget juttattak el a határon túli magyar oktatás segítésére.

Máté Márta, Hunyad megyei főtanfelügyelő-helyettes és Kónya István, Békés Megye Képviselő-testületének alelnöke

Az alsó tagozatosoknak szóló tankönyvekkel

A 610 fős Téglás Gábor Iskolaközpontba óvodától a szakközépiskoláig járhatnak a gyerekek, ez utóbbiban három szakra, azaz turizmust, matematika-informatikát, illetve nyomdászatot tanulhatnak. A könyveket Balogh-Botár Csaba aligazgató, valamint Máté Márta vette át a Kónya István vezetésével Békés megyéből érkezőktől, a kipakolásba pedig az iskola végzős diákjai is besegítettek.

 

 

Forrás: Békés Megyei Önkormányzat - G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: Ábécéskönyvekkel Dévára