Békés megye vezető hírek

A szolgáltató állam, az ügyfélbarát közigazgatás megvalósításán fáradozik dr. Gulyás Imre

A szolgáltató  állam, az ügyfélbarát közigazgatás megvalósításán fáradozik dr. Gulyás Imre
A közigazgatás reformjának első lépéseként hosszú évek óta fennálló exlex állapotot szüntetett meg a kormány a megyei közigazgatási hivatalok szeptember 1-jei életre hívásával. Dr. Gulyás Imre lett a szeptember 1-jén létrejött Békés Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője. 
Köszönhetően az életbe lépett 214/2010. számú kormányrendeletnek, a korábban egzisztált hét regionális közigazgatási hivatal helyett tizenkilenc megyei és a fővárosi közigazgatási hivatal született meg a közelmúltban. Így a Dél-alföldi Regionális

Békés megye

Államigazgatási Hivatal általános jogutódja szeptember 1-jétől  a Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal, a Békés Megyei Közigazgatási Hivatal, illetve a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal lett. 

A Békés Megyei Közigazgatási Hivatal nemrégiben kinevezett vezetőjét, dr. Gulyás Imrét a hivatal működéséről, az előttük álló legfontosabb feladatokról kérdeztük. 
- A közigazgatási hivatalok felállításának legfontosabb értéke abban rejlik, hogy visszaáll az önkormányzatok törvényességi ellenőrzése s ezáltal hosszú évek alkotmánysértő gyakorlata szűnik meg. A Magyar Köztársaság Alkotmánya ugyanis kimondja, hogy a kormánynak biztosítania kell a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Nos, mindez a közelmúltig sérült - hangsúlyozta elöljáróban dr. Gulyás Imre. 

- Ismerkedik a feladatokkal vagy már dandárja van a munkának?
-  Inkább ez utóbbi. A közigazgatási hivatalok legfontosabb feladata a már említett, jogszabály által deklarált törvényességi ellenőrzési jogkör mellett a koordináció, az ellenőrzés és a képzés lesz. A koordináció keretében a közigazgatási hivatal gondoskodik a több ágazatot érintő kormányzati döntések végrehajtásának területi összehangolásáról. Ezen cél megvalósítása érdekében államigazgatási kollégiumot

Dr. Gulyás Imre

működtetünk. A választásokkal, népszavazásokkal kapcsolatos informatikai feladatokat is e területre telepítette a jogalkotó, de bizonyos ügyekben elsőfokú hatóságként s másodfokon jogorvoslati fórumként is eljárunk. Azt sem feledhetjük, hogy január 1-jétől - a tervek szerint - kormányhivatallá alakulnak a közigazgatási hivatalok s így az előkészítő munka keretében számunkra is akad tennivaló bőven. 

- Ne előzze meg a kocsi lovat. Január 1-je előtt mire koncentrálnak leginkább?
- Alapvető célunk, hogy közelebb vigyük a közigazgatást az emberekhez. A jó állam, a szolgáltató állam megvalósítása az elsődleges feladatunk. A hatékony, gyors, takarékos és ügyfélbarát szemléletű, részrehajlás nélkül működő területi közigazgatás megvalósítására törekszem. Szakmai hitvallásom lényege, hogy: a hivatalnak nem a burjánzó bürokráciát s a hivatalnokokat, hanem az ügyfeleket, az embereket kell szolgálnia. 

Sarkad

- Felfelé lépdel a karrierlépcsőn...
- Valóban nagy megtiszteltetésként, de ugyanakkor óriási kihívásként is élem meg a kinevezésem, bár korábban is köztisztviselőként dolgoztam. A sarkadi önkormányzat kistérségi koordinációs osztályának vezetője voltam. Azt hiszem óriási feladat a közigazgatás kitűzött reformja s ebben ránk, a végeken dolgozó hivatalokra, hivatalnokokra is roppant feladat hárul. Ilyen mélységű átszervezésre ugyanis a közigazgatásban, talán Szent István óta nem volt példa, de az elmúlt 100 esztendőben biztosan nem. Siker és kudarc, egyaránt lehet az osztályrészünk. Én rengeteg munkával a sikerre esküszöm.


MCOnet-Kovács Tünde