Békés megye hírek

A polgármester közösséget teremt Ecsegfalva lakosaiból

A polgármester közösséget teremt Ecsegfalva lakosaiból

Kovács Mária tavaly ősszel nyerte el Ecsegfalván a polgármesteri széket. Az agrármérnöki diplomával rendelkező fiatal hölgy korábban a szomszédos Dévaványa képviselő-testületében volt külső bizottsági tag, így már bírt némi rálátással az önkormányzati munkára. Egyik fő célja az önkormányzati vagyon megőrzése és működtetése, így szeretné az óvodát és az iskola alsó tagozatát továbbra is helyben tartani, a felső tagozatosok már évek óta Dévaványára járnak át. A másik fő célja, hogy a művelődés fellendítésével újra közösséget teremtsen a falu lakosaiból. Ezt szolgálta a Szent István-nap megünneplése is, amikor megszegték az új kenyeret, ünnepi testületi ülést tartottak, ahová meghívták testvértelepülésük, a Kovászna megyei Kommandó küldöttségét is. Milyen adottságokkal rendelkezik az 1355 lelkes falu? - fordultunk kérdésünkkel Kovács Máriához.

- Ecsegfalva megyénk északnyugati peremén fekszik, csupán néhány kilométerre a megyehatártól, Dévaványától és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszállástól pedig egyaránt 15-15 kilométerre található. Komoly előnynek számít, hogy csupán 18 kilométerre húzódik a 4-es főút, de az jelentős hátrány, hogy az odavezető rövid útszakasz nagyon rossz állapotban van, illetve a Hortobágy-Berettyón átvezető hídra évek óta 20 tonnás súlykorlátozás érvényes.


- Miből élnek a település lakói?
- Ipar hiányában a mezőgazdaságból próbálnak jövedelemhez jutni, amely mára növénytermesztésre szűkült le. A talaj kötött, nehezen művelhető, csak napraforgó és kalászos gabonák termesztésére alkalmas, a zöldségfélék nem teremnek meg benne. A szántók átlagos értéke 17-18, a gyepeké 6-7 aranykorona. A legnagyobb területen, 2000 hektáron az Agroecseg Kft. foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel. Két-három egyéni vállalkozó él még meg az agráriumból, ők munkát adnak egy-két alkalmazottnak is.


- Milyen ipari üzemek működnek Ecsegfalván?
- Egyedül a könnyűipar van jelen a településen, két varroda ad munkát a nőknek. Az egyikben épp nyári leállás van, a másikban 20-25 lány és asszony női és férfi felső- és alsóruházatot varr. Tapasztalatuk szerint a közbeszerzési eljárások miatt igen nehéz most munkához jutni. Odafigyelünk arra, hogy ha egy vállalkozó megjelenik, tudjunk neki helyet adni, ezért számon tartjuk, hogy a településen kinek van kiadó ingatlana, és az mire alkalmas. Az önkormányzatnak is van vállalkozásra alkalmas épülete, azt kedvezményes áron bérbe adnánk. Tavaly ősz óta az önkormányzat segítségével eddig a vállalkozások öt-hat új munkahelyet tudtak teremteni.

Kovács Mária, Ecsegfalva polgármestere

Odafigyelünk arra, hogy ha egy vállalkozó megjelenik, tudjunk neki helyet adni"

- Valamilyen formában jelen van-e a turizmus is Ecsegfalván?
- Egyedül a vadásztársaság fogad idényjelleggel, elsősorban Olaszországból, évente 25-30 vendégvadászt. A Hortobágy-Berettyón a vízitúrázók számára szerettünk volna egy kempinget kiépíteni, de, mivel ez védett terület, a náddal benőtt folyó kikotrásához nem járult hozzá a természetvédelmi hatóság. Így abból nem lehet semmi.


- Mennyire becsülhető a munkanélküliek aránya?
- A többi kistelepüléshez hasonlóan Ecsegfalva is elöregedő, a munkanélküliek aránya 20 százalék körül mozog, ez viszonylag tűrhetőnek mondható. Az aktív korúak nagy része Dévaványára és Kisújszállásra jár be dolgozni, de idényjelleggel eljárnak távolabbra, például Jászberénybe vagy Debrecenbe is. Évente kilenc-tíz csecsemű születik, így az alsó tagozatban kénytelenek vagyunk összevont tanulócsoportokban oktatni, ezt én visszalépésnek tartom, nem a 21. század módszerének. Elöregedő településként igyekszünk foglakozni az idősekkel, az idősek napközi otthonát a Szeghalmi Kistérségi Többcélú Társuláson keresztül működtetjük. A bentlakást, a tartósgondozást Dévaványán oldjuk meg. Igen magas színvonalon működik nálunk a családsegítő szolgálat, több aktív korú is életviteli tanácsadásra, bátorításra szorul.

Kopjafaavatás 2011. március 15-én, jobbról Kovács Mária ecsegfalvi polgármester

Közössépépítő programra pályáztak sikerrel 

- Erre a választási ciklusra polgármesterként milyen feladatokat tűzött ki maga elé?
- Szükségessé vált a belvízelvezető rendszer korszerűsítése. Jelenleg a csatornák 30 milliméter esőt rendben elvezetnek, de újabban az időjárás rendkívül hektikus, a heves esőzés, a rövid időn belül lehulló 100 milliméteres csapadék már gondot okoz. Emellett két utcát tervezünk szilárd burkolattal ellátni, és a temetőt körbekeríteni.


- Ez évre milyen terveket fogalmaztak meg?
- Jelenleg is tart a szociális gyermekétkeztetési programunk, ennek keretében 140 gyermek ötven napon keresztül 370 forint értékben kap ebédet. Békés megye kulturális és turisztikai pályázatán 750 ezer forintot nyertünk színházlátogatásra. A falu lakosai közül többen még nem láttak színházi előadást, így bizonyára nagy élmény lesz számukra, továbbá a program segíti a közösségépítést is. Parlagfű-mentesítésre 249 ezer forintot nyertünk. Idei legnagyobb tervünk a szociális földprogram megvalósítása, ami három részből áll majd. Közfoglalkoztatás keretében az önkormányzat 6674 négyzetméteres területén zöldséget termeszt. Emellett huszonöt családnak vetőmagot osztunk, és ezt otthon, a saját konyhakertjükben vetik el. Továbbá harmadik elemként ötven családnak 30-30 előnevelt csirke kiosztását tervezzük a takarmánnyal együtt. Ezzel az a célunk, hogy a falu lakosai ne csak a boltban megvásárolt kész élelmiszerrel találkozzanak, hanem lássák annak előállítási folyamatát is, hiszen erre a falusi környezet kiváló, és őseik évszázadokon, évezredeken keresztül ezzel foglalkoztak. A pályázat hozzájárul ahhoz, hogy a bevont családok megtanuljanak gondoskodni magukról.

 

M.L.

Feltöltötte: G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: A polgármester közösséget teremt Ecsegfalva lakosaiból