Békés megye hírek

A piacképes tudás a cél - Farkas Zoltán a Harruckernről

A piacképes tudás a cél - Farkas Zoltán a Harruckernről

Békés Megye Képviselő-testületének elnöke, Farkas Zoltán biztos benne, a jó szakemberek visszanyerik a polgárok megbecsülését. A megyei vezető szerint egyre nagyobb szükség van a jól képzett mesteremberekre: számukra itt, Békés megyében kell megélhetést biztosítani.

- Miért állt Békés Megye Képviselő-testülete a tehetséggondozó Delta-program mögé?

- Békés Megye Képviselő-testülete mindig támogatta az olyan kezdeményezéseket, amelyek a megye fejlesztése, az itt élő emberek körülményének javítására szolgáltak. A Dél-Alföldi Talentum Akadémiát fantasztikus ötletnek tartom, szerintem a megyei önkormányzatnak nem is lehetett más alternatívája, mint a csatlakozás. A hagyományteremtő program ugyanis a megyei fiatalok fejlődését segíti, a kiválasztott fiataloknak hatalmas lehetőséget jelent. A kezdeményezés azt is célozza, hogy a jövő szakemberei itt Békés megyében maradjanak. Távlati célunk, hogy azok is hazatérjenek, akik korábban máshol, jellemzően a fővárosban próbáltak szerencsét. 

 

Farkas Zoltán Békés Megye Képviselő-testület elnök

 

Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke


- A Delta-program előadásainak a Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény gyulai központja adott helyt, ahogy számos más rendezvénynek is. Hogyan értékeli Elnök Úr a Harruckern jelenlegi helyzetét?

- A megye, talán az ország legnagyobb szakképző intézménye diákjait nagy létszámban készíti fel piacképes szakmára, és magára az életre is. Ám mindez csupán a Harruckern feladatainak egy része. A Harruckern János Közoktatási Intézmény is felkészült arra a feladatra, hogy igazodjon a piac mindenkori igényéhez és a gazdasági változásokhoz. Az egyes szakmacsoportok közötti átjárhatóság, és a megújult képzési rendszer által a diákok rövid időn belül sajátíthatják el választott szakmájukat, vagy szükség esetén akár válthatnak is. Békés Megye Képviselő-testülete elkötelezett, hogy olyan szakképzést alakítson ki az általa fenntartott oktatási intézményekben, amelyek egyenlő esélyt nyújtanak a fiataloknak a munkaerő-piacon. Meglátásom szerint a Harruckern élen jár abban, miként lehet a gazdaság mindenkori keresletét, igényeit és a szakképzést, a diákokat minél közelebb hozni egymáshoz.

 

Farkas Zoltán elnök, dr. Czomba Sándor államtitkár

A TISZK épületének ünnepélyes átadásán, dr. Czomba Sándor államtitkárral


- Milyen változások várhatóak a közeljövőben a Harruckern életében?

- A kormány Magyarország megújítását tűzte ki célul. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, meg kell változtatni a közigazgatást, az önkormányzati rendszert, az oktatást, a szociális- és az egészségügyi ellátó rendszert. Szinte nem lesz olyan területe a feladatellátó rendszernek, amely ne változna. A Harruckern életében az oktatás vonatkozásában reményeink szerint semmilyen változás nem történik majd. A jövőben is a piacképes tudás a cél. Fenntartás vonatkozásában nagyon sokféle hírt lehetett hallani mostanában. Meggyőződésem, hogy a Békés Megyei Önkormányzat képes volt a megyei szakképzési feladatellátó intézményeket fenntartani. Az önkormányzat gazdasági helyzete továbbra is stabil, ezért a jövőben is képes üzemeltetni az említett intézményeket.

- Országos, és megyei szinten is kulcsfontosságú feladatként kezelik a szakképzés fejlesztését. Miért?

- Az utóbbi évtizedekben mindenki diplomát, felsőfokú képesítést akart szerezni. A munkaerő-piac márpedig nem csupán diplomásokból áll, hiszen például a szolgáltató iparban szükség van a jól képzett, felkészült szakemberekre is. Az elmúlt két évtizedben megbicsaklott a szakképzés rendszere, amit mindenképpen vissza kell fordítanunk.

- Fel fog értékelődni a jó szakember, hiszen például nem a mérnök kezeli a CNC vezérlésű fa és gépi forgácsoló berendezéseket. A megye oktatási intézményei a jól képzett szakembereiért felelősek, meglátásom szerint remek szakképző intézményeket hoztunk létre és működtetünk.

- Milyen lehetőségeket kínál a megye azoknak a fiataloknak, akik az iskolapadból kikerülve itt, szűkebb pátriájukban szeretnének boldogulni?

- Igaz, hogy Békés megye gazdasági viszonylatban az elmaradottabb térségek közé tartozik, de számíthatunk a kormányzat támogatására. A meglévő élelmiszer-feldolgozó ipar felvirágoztatása, az élelmiszer előállítás újraindítása területén már bíztató tárgyalások kezdődtek meg, mindezekre nagy igény van. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudjuk, mind a szakképzés-, mind az infrastruktúra területén ki kell tennünk magunkért. Bízom benne, hogy néhány éven belül megindul a gazdasági fejlődés a megyénkben.

 

 

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B. J.