Békés megye hírek

A nappali pávaszem Békés megye egyik legszínpompásabb, gyakori lepkéje

A nappali pávaszem Békés megye egyik legszínpompásabb, gyakori lepkéje
A tarkalepkék családjának legszínesebb faja a nappali pávaszem (Inachis io), hazánk gyakori, széles körben elterjedt faja. Hernyója a nagy csalánon fejlődik. Hazánkban védett, egyelőre nem veszélyeztetett nappali lepke.
A tarkalepkék családjának legszínesebb faja a nappali pávaszem (Inachis io), hazánk gyakori, széles körben elterjedt faja. Pihenő helyzetben, szárnyát összezárja, ilyenkor a fák kérgét utánzó színű és mintázatú szárnyfonáka látható. Ha megzavarják vagy táplálkozik szárnyait szétnyitja és előbukkan azok színpompás felülete. Az élénk színek riasztóak lehetnek a madarak és egyéb rovarfogyasztó állat számára. Riasztó színét a pávaszem folttal tovább fokozza.
Házak környékén, erdőszéleken, de még szántóföldi környezetben is jól érzi magát, ahol a virágzó mezei aszat az egyik kedvelt növénye. Hernyója a nagy csalánon fejlődik, amely hazánkban mindenhol megtalálható, közönséges növényfaj. Áttelelő példányaival már kora tavasszal is találkozhatunk. Hazánkban védett, egyelőre nem veszélyeztetett nappali lepke.

Nappali pávaszem (Inachis io)

Mezei aszaton táplálkozó nappali pávaszem (Inachis io) (Fotó: Deli Tamás)


Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Deli Tamás
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
A nappali pávaszem Békés megye egyik legszínpompásabb, gyakori lepkéje