Békés megye hírek

A nagy téliaraszoló - BMMI

A nagy téliaraszoló - BMMI

Habár a téli fagyos időszak az élővilág számára egyértelműen a pihenés ideje, néhány lepkefaj mégis a kivételek közé tartozik, amelyek közül elsősorban az araszolólepkék családjának tagjai, a téli araszolók érdemelnek említést.

A mérsékelt égöv évszakait leginkább a hőmérsékletkülönbségek teszik karakterisztikussá és igen változatossá. A köztudat szerint a téli, illetve tél előtti és télutói fagyos időszak az élővilág számára egyértelműen a pihenés ideje. Vannak ugyan vonuló vagy éppen áttelelő madarak, és az emlősök egy jelentős része télen is aktív, de sokan gondolják úgy, hogy az alacsonyabb rendű állatok vagy téli álomba szenderülve vagy valamilyen nyugalmi állapotban (pl. a rovaroknál pete vagy báb alakban) vészelik át a kellemetlen időszakot. És ez nem véletlen, hiszen ezen állatoknak nincs saját testhőmérséklet-szabályozásuk, és hőfokuk elsősorban a környezet hőmérsékletétől függ. Azonban, ahogy az élet szinte minden színterén, itt is számos kivétellel találkozhatunk, ha kicsit figyelmesebbek vagyunk. A kivételek közé tartozik néhány nagylepkefaj is, melyek közül elsősorban az araszolólepkék családjának tagjai érdemelnek említést. Sok érdekes tulajdonságuk - melyekről következő héten számolunk be - mellett leginkább arról híresek és nevüket is arról kapták, hogy télen, de leginkább a tél elején és vége felé jelennek meg. Ők a téliaraszolók, melyek közül most a nagy téliaraszolót mutatjuk be.

A nagy téliaraszolót (Hibernia defoliaria) a lámpafény csalta Szanazug egyik épületének falára egy fagyos novemberi éjszakán

A nagy téliaraszolót (Hibernia defoliaria) a lámpafény csalta Szanazug egyik épületének falára egy fagyos novemberi éjszakán 

A téliaraszolók között több kártevő is, amelyek hernyói tavasszal jelennek meg, helyenként érzékenyebb károkat okozva az erdős területeken (Békés megyében is, különösen Gyula-Sarkad-Doboz térségében), elsősorban a tölgyeken pusztítanak, de gyümölcsfákon is érzékeny károkat okozhatnak. A hernyók nyár derekán bábozódnak a föld felszíne alatt, majd november-december hónapokban rajznak ki a lepkék. Érdekes módon terjedésükben nem maguk a kifejlett lepkék, hanem a hernyóik játszák a főszerepet. Hogy miért? Erről is beszámolunk következő heti hírcsonkrunkban. 


Forrás és fotó: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Deli Tamás malakológus
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
A nagy téliaraszoló - BMMI