Békés megye hírek

A kétegyházi Harruckernben képzik a jövő gazdáit

A kétegyházi Harruckernben képzik a jövő gazdáit

Az idei tanévvel együtt új korszak kezdődött meg szeptemberben a Harruckern János Közoktatási Intézményben. Elsejétől immár a kétegyházi mezőgazdasági iskola is a térség legnagyobb oktatási komplexumának kötelékéhez tartozik.

 

A kétegyházi Harruckern iskola egykoron az Almássy család kastélyaként működött, tizennégy hektáron terül el. Az oktatási egységet rendkívül gyönyörű őspark övezi. Az idén hatvan éves kétegyházi mezőgazdasági központ immár a Harruckern keretein belül jubilál. Jelenleg 176 diák tanul a kétegyházi Harruckernben: közülük 44-en kollégisták. A kétegyházi Harruckernben 64 munkatárs kezdte meg a tanévet: a teljes dolgozói állományt a Harruckern foglalkoztatja tovább. Az intézetben hagyományosan mezőgazdasági képzés folyik, szakközépiskolai és szakiskolai szinten is oktatják a diákokat.  

 

Nagy Endre, Harruckern

Nagy Endre, Kétegyháza vezetője

A mezőgazdasági profil mellett az iskola falusi vendéglátókat is képez: a hagyományosan fiús mezőgazdasági gépszerelő, és az informatikai rendszerépítő szakmák mellett ez utóbbi a hölgyeket érinti inkább. A modern gépész képzést elősegítendő Kétegyházán rendkívül komoly mezőgazdasági géppark, például traktorok, fuvarozó járművek és kombájn is az oktatók és a diákok rendelkezésére áll. Az sem titok, hogy a mezőgazdasági járművek a termelői munkából is kiveszik a részüket. „Rengeteg a vállalásunk. Jelenleg például napraforgót takarítanak be és szállítanak a technikai állományban lévő munkatársaink.”

 

Harruckern, Kétegyháza

Az Almássy kastély ad otthont az iskolának

 

Nagy Endre elmondta, a diákok a termelésben leginkább megfigyelőként vesznek részt, tehát a szakoktatók mutatják be számukra az egyes folyamatokat. A tervek szerint számos új szakmát is el lehet sajátítani jövő szeptembertől Kétegyházán. „Olyan képzéseket vezetünk be, amik hagyományosan térségünkhöz, az agrárközponthoz kötődnek.” Jövőre új szakmaként állattenyésztő, zöldségtermesztő, dísznövénykertész, géplakatos, szerkezetlakatos, gépi forgácsoló képzéseken vehetnek részt a fiatalok, akik egyes képzésekhez a T kategóriás jogosítványt is térítésmentesen szerezhetik meg. A mezőgazdasági és a falusi vendéglátó szakképzés egyik törvényi feltétele, hogy jelentős állatfarmot is üzemeltessen az iskola.

 

 

A kétegyházi Harruckern olyan állattelepet üzemeltet, ahol sertések, szarvasmarhák, ló, juhok és baromfi is megtalálható. A gépi szolgáltatást és a falusi vendéglátást tanuló diákok így helyben, a képzés részeként sajátítják el az állattenyésztés fogásait. Nagy Endre szerint az a cél, hogy a hagyományos mezőgazdasági képzés mellett a gépész szakmák felé is nyissanak Kétegyházán. A vezető a hatékony, gazdaságos és költségkímélő termelést, a szolgáltatások megújítását is feladatként nevezte meg, bérmunka keretén belül.

 

 

Forrás: Harruckern János Közokatási Intézmény, B. J.

Szóljon hozzá a fórumon!: A kétegyházi Harruckernben képzik a jövő gazdáit