Békés megye hírek

A Harruckern konzervüzemében nincs uborkaszezon

A Harruckern konzervüzemében nincs uborkaszezon

Uborka, görögdinnye, sütőtök, őszibarack, sárgadinnye - a kánikula az egyik legdolgosabb időszak a Harruckern szabadkígyósi konzervüzemében. A lédús csemegéket saját, titkos recept alapján savanyítják, vagy éppen édes kompótként készítik el a munkatársak. A lényeg az, hogy finom legyen, és természetes.


A Harruckern szabadkígyósi oktatási egységében javában tart a munka. Július első hetében kezdték el a - Békés megyéből származó uborka savanyítását: a szeletelt, vagy egészben maradt hűsítő csemege leginkább a nagyobb konyhákhoz kerül. A Harruckern saját termékei kisebb, és öt literes üvegekben is kaphatók a tanműhely mellett működő tanboltban, a lakosok is nagyon kedvelik - mesélte Dunai Jánosné, gyakorlati oktatás vezető. A görögdinnyének is megkezdődött a szezonja: a piros húsú gyümölcsöt különleges módon dolgozzák fel a kígyósi Harruckernben, ahol savanyúságot készítenek belőle. „A helyi specialitást országos szinten is elismerik, és nagyon keresik." Szabadkígyóson a konzervgyárban hagyományosan nem használnak ízfokozót, adalékanyagokat, vagy tartósítót a termékekhez, amiket általában kézzel, gépi segítség nélkül dolgoznak fel.

 

Harruckern, Szabadkígyós, pék-cukrász

 

 

A pék-cukrász tanulók nyári gyakorlatukat töltik

 

A helyben készült savanyúságok vagy befőttek a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek, s természetesen cukorbetegek is fogyaszthatják. Míg a szabadkígyósi konzervüzemben a nyári hónapokban a konzervipari dolgozók tevékenykednek, addig a szabadkígyósi pék és cukrász tanműhelyekben a nyári szakmai gyakorlatot töltő diákok készítik a termékeket. A tervek szerint szeptembertől a szakmai képzés elméleti- és gyakorlati részeit egyaránt a szabadkígyósi tanműhelyekben és tantermekben sajátítják el, míg az általános közismereti tantárgyakat, például a matematikát vagy a földrajzot a Harruckern intézményiben tanulják a diákok.

 

Harruckern, Szabadkígyós, pék-cukrász

A cukrásztermékek nagyon népszerűek a megyében

 

A szabadkígyósi Harruckern a közelmúltban a TIOP-3.1.1-08/1-2008-0022 pályázaton rendkívül modern labor felszereléseket nyert, így augusztusban önálló élelmiszeripari laborhelyiséget rendeznek be a pék-cukrász tanműhelyben. Beiskolázás tekintetében is népszerű szakma a pék-cukrász, hiszen idén számos példa akad arra, hogy már érettségi után kezdenek hozzá a fiatalok a pék-cukrászat elsajátításához. Az is gyakran előfordul, hogy a pék diákok tanulmányaik során kiegészítik tudásukat, és felveszik a pék-cukrász szakot is. Továbbra is várják az érdeklődőket a sütő-cukrászipai technikus képzésre, amelyhez érettségi szükséges. A középvezetői szintet nyújtó képzésre nem csupán a Harruckern diákjai jelentkezhetnek, hanem minden érettségivel rendelkező fiatal várnak.

Forrás: Harruckern János Közoktatási Intézmény, B.J

Szóljon hozzá a fórumon!: A Harruckern konzervüzemében nincs uborkaszezon