Békés megye hírek

A gyaloglás bölcsőjéből az olimpiára - Madarász Viktória

A gyaloglás bölcsőjéből az olimpiára - Madarász Viktória

Igazán kalandosnak mondható a budapesti születésű gyalogló, Madarász Viktória sportkarrierje, hiszen újpesti és honvédos múlttal került a székesfehérvári ARAK-hoz, ahonnét több mint három éve a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Clubhoz igazolt. A jelenlegi legjobb magyar gyaloglónő, aki lényegében már megváltotta repülőjegyét a londoni olimpiára, besztercebányai edzővel, Juraj Bencikkel készül a versenyekre, de elmondása szerint a legjobban Békéscsabán érzi magát. A sportolóval július közepén, a Békés Megyei Önkormányzattal kötött támogatási szerződésének aláírása után beszélgettünk.

- "Kanyargós" út végén kötöttél ki Békéscsabán. Miért alakult így az élet?

- A székesfehérvári egyesülettel közös megegyezéssel bontottunk szerződést. Akkor már ismertem a korábbi békéscsabai gyaloglókat, válogatottakat, magyar bajnokokat, s tudtam, hogy Békéscsaba a gyaloglás bölcsője. Felhívtuk Tóth Sanyi bácsit, akivel megbeszéltük az átigazolást. Három éve kezdődött a közös munka, s azóta nagyon sok segítséget kaptam.

- Budapesti vagy, besztercebányai az edződ, békéscsabai a klubod. Hol készülsz a versenyekre?

- Próbálok minél többet Békéscsabán tartózkodni, mert itt barátságos a hangulat, s bár szlovákiai az edzőm, Sanyi bácsi is nagyon sokat segít. Vannak Békéscsabán edzőpartnerek, a rövid távokon akár a fiatalabb lányokkal, de a hosszabbakon a fiúkkal is tudok tempót menni. A pálya mellett a hosszabb edzéstávok teljesítésére nagyon jó a nemrég elkészült Békéscsaba és Békés közötti kerékpárút.

Madarász Viktória, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglója

"Próbálok minél többet Békéscsabán tartózkodni, mert itt barátságos a hangulat"

- Már teljesítetted az olimpiai kiküldetési B szintet. Mennyiben változott ezzel a további felkészülésed, illetve a versenynaptárad?

- A szint teljesítése lelkiekben mindenképpen könnyebbség, nincs rajtam teher. Ettől függetlenül jövőre az "A" szintet is szeretném elérni. A versenymenetrendem nem változott lényegesen, életem első felnőtt világbajnokságára készülök.

- Milyen elvárásokkal utazol a világbajnokságra?

- Az időeredménnyel kapcsolatban van egy elvárt szint. Helyezésben nagyon nehéz bármit is tervezni, hiszen Európában található a nemzetközi gyalogló mezőny elitje, s itt nagyon sok olyan versenyző van, aki egy óra harmincnégy perc körüli időeredménnyel rendelkezik. Amennyiben sikerül megismételnem, vagy akár túlszárnyalni az egy óra harmincnégy perc harminchét másodperces egyéni csúcsomat, akkor igen jó eredményt érhetek el.

Madarász Viktória, a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club gyaloglója

 A támogatási szerződés aláírásakor a megyeházán

- Ehhez persze megfelelő felkészülés kell. Most milyen állapotban vagy?

- Még nem tartunk a felkészülés végén, a világbajnokság előtt háromhetes magaslati edzőtáborban veszek részt. Utána, remélem, már csúcsformában leszek. Ennek eléréséhez a klubtól - mint korábban, most is - megkapok minden segítséget, hiszen az olimpiai kvalifikációs szint elérését is a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Clubnak köszönhetem.

 

 

Malatyinszki András

Feltöltötte: G.E.

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: A gyaloglás bölcsőjéből az olimpiára - Madarász Viktória