Békés megye hírek

A felnőttképzés fontos műhelye Békéscsaba

A felnőttképzés fontos műhelye Békéscsaba

Egyre több érv szól amellett, hogy hazánkban is nagyobb teret kapjon az andragógia - hangzott el december 2-án Békéscsabán. A terület szakemberei számára tartott rendezvényen az oktatás, nevelés helyzetéről és megújulási esélyeiről tanácskoztak.

Humán erőforrás és tudás nélkül semmi sem fejlődik; ezért alapvető nemzetgazdasági, foglalkoztatási érdek, hogy a felnőttképzés hatékonyan működhessen és méltó társadalmi elismerést kapjon. Az oktatás, nevelés helyzetéről és megújulási esélyeiről tanácskozott a Magyar Pedagógia Társaság Békés Megyei Tagozatának andragógiai szakcsoportja december 2-án Békéscsabán, az Andrássy Gyula gimnáziumban.
Dr. Micheller Magdolna főiskolai tanár, a szakcsoport vezetője az andragógia jelentőségét méltatva a szakma összefogását és érdekérvényesítésének erősítését sürgette. Hangsúlyozta, hogy ezekben a törekvésekben jelentős szerepet vállal a Szent István Egyetem Gazdasági Kara. Dr. Lakatos Vilmos, az andragógia szak vezetője rámutatott, hogy több külföldi országban jelentős forrásokat fordítanak képzésre, átképzésre, felnőttképzésre, olyan intézményeket tartanak fenn, képzéseket hirdetnek, amelyek vonzóak a dolgozók és a nem foglalkoztatottak számára egyaránt. Mint mondta, egyre több érv szól amellett, hogy hazánkban is nagyobb teret kapjon az andragógia.

Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium

A gimnázium adott helyet a tanácskozásnak (a kép forrása: Wikipédia)

A magyarországi állapotokról dr. Vedovatti Anildo, a Felnőttképzés című folyóirat felelős szerkesztője kijelentette: azért lassú a változás, mert nincs elég szakember, szellemi tőke.
- Kellenek a tudós emberek, akikben van késztetés, kutatnak, fejlesztenek, tanítanak; de az is fontos lenne, hogy összefogjanak és együttműködjenek. Ugyanakkor az andragógia nem lehet csak elmélet, vállalati gondolkodásra van szükség, elhivatottságra, kezdeményezésre és aktív részvételre a folyamatokban. S ma már nem elég valamit jól csinálni, azt jól kell kommunikálni is - mutatott rá az előadó a felnőttképzés gyakorlati oldalának fontosságára.
A korreferens, dr. Durgonicsné dr. Molnár Erzsébet kiemelte: komoly feladat a hátrányos helyzetűek felkarolása, a munkanélküliek átképzése, de a súlyos társadalmi gondokat nem lehet áthárítani a pedagógusokra.

A Szent István Egyetem Gazdasági Karának épülete

A szakemberek szerint egyre több érv szól amellett, hogy hazánkban is nagyobb teret kapjon az andragógia

- Olyan szakképző emberekre lenne szükség, akikben kellő lelki tolerancia, türelem van, hogy fel tudják zárkóztatni a hátrányos helyzetűeket - jelentette ki a tanárnő. - Fontos a fiatalítás is, de az ifjabb korosztálynak egyrészt még van állása, másrészt kevésbé értik meg ezeket a problémákat. Érzelmileg felkészült, rutinnal rendelkező kollégák kellenek tehát, a másik oldalon pedig motiváció. S persze rendkívül fontos, hogy a szakképzés után sikerüljön munkahelyet szerezni, állás híján ne hagyják el tömegesen az országot.
A Magyar Pedagógiai Társaság megyei elnöki posztját a pénteki ülésen leköszönő dr. Nagy Sándortól dr. Kovács János vette át.

 


Niedzielsky Katalin

Feltöltötte: G.E.

 

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: A felnőttképzés fontos műhelye Békéscsaba