Békés megye hírek

A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 címmel nyílt kiállítás

A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 címmel nyílt kiállítás

„Ilyen tavasz csak egy volt életemben” a dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 címmel nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat interaktív környezetben, 240 ereklyén keresztül mutatja be a régvolt hadjáratot.

A kiállítás megnyitója a Békés Megyei Jókai Színház növendékeinek előadásával kezdődött. A megnyitón tiszteletét tette Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke és  Dr. Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke. A kiállítás létrejöttét a Békés Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Kultúrális Alap támogatta.

A kiállításon 240 magánkézben lévő tárgyat tekinthetnek meg az érdeklődők, melynek mindegyike történelmünk egyik legdicsőségesebb szakaszát kívánja bemutatni. Különlegessége mégis, hogy az ereklyéket interaktív környezetben lehet viszontlátni.

 

 

 

Domokos László szerint a kiállítás nemcsak a tavaszi hadjáratra emlékeztet, hanem nemzettudatunkra, és szabadságunk fontosságára is.

Dr. Basics Beatrix, a BTM főigazgató-helyettese kísérte végig a kiállítás sorozatot, és ő volt segítségére a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum dolgozóinak is.

A kiállítás megnyitó rendhagyóan ért véget, hiszen a múzeum előtti ágyút is megszólaltatták.

A különleges ereklyéket még 2010. február 28.-ig lehet megtekinteni a Munkácsy Mihály Múzeumban.

Forrás: Csaba TV

 

 

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet

Szóljon hozzá a fórumon!: A dicsőséges tavaszi hadjárat, 1849 címmel nyílt kiállítás