Békés megye hírek

A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (BÉKSZI) diákjai kirándultak Erdélyben

A Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium (BÉKSZI) diákjai kirándultak Erdélyben

Egyszerre szolgálta a nemzeti gondolat megerősítését, a szakmai továbbképzést és a kikapcsolódást a BéKSZI dévai kirándulása, amellyel egyébként viszonozták a dévaiak tavaszi látogatását.

A kollégium diákjai ugyanis, egy sikeres pályázat eredményeként, a „Határtalanul” projekt keretében június elején ellátogattak a partner iskolájukba, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba, s részt vettek, sőt közreműködtek a turné gasztronómiai és turisztikai programjaiban is.

A BÉKSZI-s delegáció 24 fős csapata (21 tanuló és 3 kísérő) megismerkedhetett a vendéglátók jellegzetes helyi ételeivel és azok elkészítésével, így például a „csorba perisoara”-val (egyfajta húsgombóc leves), az „ordás palacsintával” (kapros, édes-túrós töltelék), és a kolozsvári rakott káposztával.

A BÉKSZI-s diákok a négynapos program során nem csak a szakmai felkészültségükről tettek tanúbizonyosságot, hiszen útközben Aradon megkoszorúzták az Aradi Vértanúk emlékművét és ellátogattak a vértanúk vesztőhelyére is. A magyarságtudat erősítését szolgálta a marosillyei megálló is, ahol Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházát tekintették meg. A BÉKSZI-s diákok gondoltak a vendéglátóikra is, hiszen a líceum tavasszal Békéscsabára látogatott diákjainak fele a Böjte atya, ferences rendi szerzetes alapítványának neveltjeiként utazhattak hozzánk. Így a kollégiumi delegáció tisztítószerekkel, és a mindennapi élethez szükséges egyéb adományokkal lepték meg a Szent Ferenc Alapítvány képviselőit.

A diákoknak, akiket Hegyesi Zoltán kollégiumvezető, Hantos László és Laczó Róbert nevelőtanárok kísértek el, azért volt lehetőségük a kikapcsolódásra is. Megnézhették például a Csernakeresztúri tájházat - e többségében magyarok lakta településen egy magyar tulajdonú idegenforgalmi vállalkozás (panzió) sikereiről első kézből kaptak tájékoztatást -Vajdahunyad várát, a Tordai-hasadékot, a közeli sóbányát, Gyulafehérváron a székesegyházat és püspöki palotát, valamint Nagyenyeden a település magyar vonatkozású emlékeit.


www.bekszi.hu


www.bekszi.hu