Békés megye hírek

8000 éves település emlékei Battonyáról - BMMI

8000 éves település emlékei Battonyáról - BMMI

Ez év októberében és novemberében a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei régészeti megfigyelést végeztek Battonya határában, ahol egy szénhidrogén termelő kút termelésbe állításához szükséges földalatti vezeték építésének földmunkái zajlanak. A kivitelezési munkák során, a kiásott vezetékárok falában régészeti objektumok, településmaradványok voltak megfigyelhetők.

Az edddig teljesen ismeretlen régészeti lelőhely Battonyától ÉNy-ra, a Tompa-puszta nevű határrészen helyezkedik el. A sárgásbarna agyagos altalajon (70-90 cm mélyen) 15 objektum foltja rajzolódott ki.

A Körös-kultúra objektumai

 A Körös-kultúra objektumai

Az ásatási területen a településmaradványok nagy része tároló és szemetesgödör lehetett, melyekből egy-két kézzel formált oldaltöredék látott napvilágot. Előkerült még egy ÉNy-DK-i irányú árok és egy nagyméretű, újkőkori (neolit kori) objektum is. Ez utóbbi jelenség Ny-i felébe ásott mélyedésének falához egy kürtős kemencét vájtak. Az említett gödörből több zsáknyi az ún. Körös-kultúrába sorolható edénytöredék, állatcsont, áglenyomatos tapasztás darabok valamint különböző méretű, ujjbenyomással díszített felületű, agyag hálónehezékek kerültek elő.

A kürtős kemence

 A kürtős kemence 

A kifejezetten erre, a csaknem 8000 éves kultúrára jellemző, gömbös testű edényeket pelyvás soványítású agyagból kézzel készítették, melyeket körömcsípéssel, ún. kalászmintával, barbotinnal, bekarcolt hálómintával díszítettek.


Forrás: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Liska András régész
Fotó: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Vári Anita régész
Feltöltő: Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága, Nagy Éva közművelődési munkatárs

Békés Megyei Önkormányzat – MCOnet
Szóljon hozzá a fórumon!:
8000 éves település emlékei Battonyáról - BMMI