Békés megye hírek

3 milliós támogatás a Körös Mentőcsoportnak

3 milliós támogatás a Körös Mentőcsoportnak

3 millió forinttal támogatja a Békés Megyei Önkormányzat a Körös Mentőcsoportot. A támogatási szerződés ünnepélyes aláírására Békés városában május 5-én került sor. Ezután a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére Helyi védelmi szintű gyakorlatot bonyolítottak le. Egy imitált földrengés révén mutatták be felkészültségüket a katasztrófavédelem, polgári védelem emberei, valamint a mentők, tűzoltók, rendőrök és a közműszolgáltatók hibaelhárító egységei.

A 3 millió forintról szóló támogatási szerződést Békésen írta alá Farkas Zoltán, a Békés Megyei Képviselőtestület elnöke és Dr. Takács Árpád a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezredese. Takács Árpád igazgató elmondta; elszántság, csapatszellem és tenni akarás az, ami a Körös Mentőcsoportot jellemzi. A polgári védelmi szervezet önkéntes alapon szerveződik, saját forrása azonban nincs. Az ünnepélyes aláírás után egy látványos gyakorlatot rendeztek. Súlyos természeti katasztrófaként egy földrengést szimuláltak, amelyen felkészültségüket bizonyíthatták a katasztrófavédelem és mentés területén tevékenykedők.

 

 

Az akció során az elsődleges feladat a sérültek egészségügyi ellátása, a műszaki mentés, az eltűnt személyek felkutatása, valamint a lakosság megfelelő tájékoztatása volt.

A katasztrófavédelmi gyakorlat hozzájárul ahhoz, hogy  résztvevői később, egy esetleges éles bevetésen is megállják majd a helyüket. Ezután következett a kárfelmérések végrehajtása, a kitelepített lakosság elhelyezése, ellátása és a fővédműveken keletkezett károk vizsgálata. Ahogy a gyakorlat bemutatta, egy Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés mindenkitől szoros és rendkívül hatékony együttműködést igényelne.

 

Forrás: CsabaTV

 

Békés Megyei Önkormányzat - MCOnet

 

Szóljon hozzá a fórumon!: 3 millió forint a Körös Mentőcsoportnak