Békés megye hírek

"... miféle csodabogár volna ez a polgár - Gyulán?"

A Békés Megyei Levéltár két kötetéről - a Kisvárosi polgárok című forrásmunkáról és az Egy gyulai polgárcsalád világa címmel, a Gyulai füzetek 18. köteteként megjelent kiadványról - a Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának Lugas rovatában Ambrus Lajos (költő, író, szerkesztő) szubjektív hangú ismertetését olvashatjuk.

"Föltette az obligát kérdést vitacikk formájában a Békési Lapok című újság is, anno 1878, amelyet újraolvastam egy tavaly kiadott remek válogatásban, a Kisvárosi polgárok című forrásmunkában. Ezt a kötetet viszont a régi megyeszékhely, Gyula város megyei levéltára adta ki, melyet Erdész Ádám vezet, s aki munkatársaival, szerkesztőtársaival igen fontos munkát tett az asztalra."

 

A kötet megvásárolható Gyulán, a Békés Megyei Levéltárban

A kötet tényekkel mesél a polgári házak fogadószobáiban, a kaszinókban, vendéglőkben, báltermekben zajló eseményekről. Történelmi korkép az 1867 és l918 közötti időszakról, egy-egy család belső életének mozzanatain keresztül.

 

"S én száz év múlva azt kereshetem, hogyan is lehetne aktív közöm mindehhez a réges-régi történethez. Amikor már minden más, vagy tán végleg elveszett - helyhez, kisvárosi locushoz, épülethez, utcához-térhez, tájhoz, jellemhez? Értelmesnek gondolt tradícióhoz, amelyben nagy- és dédapáink élhettek? Az otthon élményéhez, a közösség olykor nehezen vagy alig megteremtett katarzisának érzéséhez. Aztán a polgári erények értelmezéséhez, de a karakterek ezerszínűségéhez. Az autonóm személyiség felépítéséhez. És persze egy lehetséges tabló megrajzolásához.
Szerepel a kötetben egy rövid naplórészlet - egy gyulai úrilány 1902-es naplója. ... E napló detektívszerű nyomozás révén kiderített története (és szereplőinek bravúros kinyomozása) már egy másik, 2011-ben megjelent kötetből derül ki - amelyet ugyancsak Erdész Ádám szerkesztett. Egy gyulai polgárcsalád világa a címe, s a Gyulai Füzetek 18. kötete."

 

A kötet megvásárolható Gyulán, a Békés Megyei Levéltárban

Az Egy gyulai polgárcsalád világa című kiadványban a Ladics família történetéhez kapcsolódóan a levéltár 2006. évi konferenciáján elhangzott előadások szerkesztett, jegyzetekkel kiegészített tanulmányai jelennek meg

 

"A kötet számos fontos írást tartalmaz, ... majdnem fél terjedelmében Kósa professzor nagy ívű írása áll: Polgári élet Gyulán a XX. század elején. ... Kósa László a legtöbbet tette, amit egy tudós tehet: nagyszerű munkája rekonstruálja a polgári életet, a «számos szempontból igen összetettnek minősülő társaságot». S közben olyan örökséghez juttat bennünket, amelynek ma már nyoma sincs, legfeljebb a lélekben. Mert itt történt valami: ez a szellem időtálló művet hozott létre - egy városét."

 

Bővebben: Ambrus Lajos: Az polgárvilágrúl. Megj.: Magyar Nemzet Hétvégi Magazin. 2011. november 26.

 

Forrás: Békés Megyei Levéltár